in ,

NFT Nedir? Yatırım Yapmalı Mıyım?

NFT Nedir? NFT Nasıl Alınır? NFT Yatırım Yapabilir Miyim? NFT üretebilir ve NFT satabilir miyim? Diye soruyorsanız yazımızın devamını okumaya geçebilirsiniz.

Kripto para birimleri artık hükümetler tarafından tanınmakta ve küresel olarak büyük şirketler tarafından kabul edilmektedir. Bitcoin (BTC) ve Ethereum gibi kripto paralar, yeni dijital varlıkların yükselişine yardımcı oldu. NFT‘de böyle bir dijital varlık. 2020‘nin ilk yarısında NFT satışlarında 12,1 milyon € kazanıldı. Yeni teknolojiyi sanatla birleştiren bu yeni endüstri, 2021‘in üçüncü çeyreğinin sonunda 9,4 milyar € ile tavan yaptı. Peki NFT Nedir? NFT Nasıl Alınır? NFT Yatırım Yapabilir Miyim? 2022 ‘de NFT üretebilir ve NFT satabilir miyim? Diye soruyorsanız yazımızın devamını okumaya geçebilirsiniz.

NFT NEDİR?

NFT Nedir? 2022!

Hem finans hem de sanat dünyasında popüler hale gelen NFT , değiştirilemez tokenler demektir. NFT, dijital ürünlerin sahipliğini kanıtlayabilen benzersiz bir tanımlayıcıdır. Dijital sanat eserlerini ve diğer koleksiyonları, blok zincirinde ticareti kolay, türünün tek örneği, doğrulanabilir varlıklara dönüştürüyorlar.

NFT Açılımı Nedir?

Non-fungible token. Yani değiştirilemez jeton. Aslında bu çok açıklayıcı bir tanım olmamakla birlikte size daha detaylı ve basit yoldan anlatmayı deneyeceğim. Örneğin, bir Bitcoin (BTC) değiştirilebilir, birini başka bir bitcoin ile takas edebilirsin ve tamamen aynı şeye sahip olabilirsin. Başka bir örnekle 100 Doları değiştirdiğinde iki tane 50 dolar alsan da yine aynı şeye sahipsindir. NFT satın alındığında bunu yapamazsın.

Cryptopunksnft satın alma

2022’de Satılan En Pahalı NFT Hangisi Olacak?

En pahalı NFT nedir? NFT pazarındaki en popüler ve pahalı NFT’ler Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club ve Cool Cats gibi sınırlı sanat koleksiyonlarıdır.

Bu koleksiyonların her biri 10.000 adet dijital sanat eseriyle sınırlıdır. Her gün 1000’lerce NFT sanat eseri satılmaktadır. Christie’s veya Sotheby’s tarafından bir müzayedede bulunan geleneksel sanat eserleri gibi, sanat eseri ne kadar nadir olursa, alabileceği fiyat o kadar yüksek olur.

10.000 Cryptopunks koleksiyonunun kalan üçte biri yakın zamanda 472 milyon Euro’nun üzerinde satıldı. Bu pikselli sanat eseri, gelecekte NFT satışlarının potansiyelini gösteriyor.

2022’de NFT’lere Neden Yatırım Yapmalıyım?

Birisinin neden bir cep telefonu veya dizüstü bilgisayarda kolayca kopyalayabileceğiniz bir şeye yatırım yaptığını merak edebilirsiniz. Pahalı NFT’ler, sosyal medya hesaplarında zenginlik göstermek için profil resimleri olarak kullanılıyor, tıpkı iş adamlarının pahalı saatler takması gibi.

Birçok kişi, çevrimiçi bir topluluğun parçası olmak için NFT dünyasını satın alıyor. Belirli NFT’lere sahip olmak, size özel içeriklere ve canlı etkinliklere erişmenizi sağlayabilir.

Dijital yatırımcılar, kısa sürede olacağını umdukları büyük miktarda para kazanmak için NFT pazarlarını kullanıyor. Ayrıca, birçok sektörden iş modelleri, NFT ticaretini içerecek şekilde yeniden şekilleniyor. Tek bir NFT birden çok kez satın alınabilir ve satılabilir, ancak alıcı, her satışta orijinal sahibine veya yaratıcısına bir telif ücreti ödemek zorundadır. Telif ücreti genellikle yüzde 10 civarındadır.

300 bin dolarlık NFT maymun

NFT’ler Nasıl Çalışır?

Çoğu NFT, çok yüksek bir seviyede Ethereum blok zincirinin bir parçasıdır. Ethereum, bitcoin veya dogecoin gibi bir kripto para birimidir, ancak blok zinciri, örneğin bir ETH madeni paradan farklı çalışmasını sağlayan ekstra bilgileri depolayan bu NFT’leri de destekler.

Bir NFT de dahil olmak üzere, bir dijital dosyayı istediğiniz kadar kopyalayabilirsiniz. Ancak NFT’ler size kopyalanamayacak bir şey vermek için tasarlanmıştır. İşin mülkiyeti (ancak sanatçı, tıpkı fiziksel sanat eserlerinde olduğu gibi telif hakkı ve çoğaltma haklarını elinde tutabilir). Fiziksel sanat koleksiyonculuğu açısından söylemek gerekirse; Herkes Monet baskısı satın alabilir. Ancak orijinaline yalnızca bir kişi sahip olabilir. https://opensea.io/ Sitesinden NFT yükleyebilir ve satın alabilirsiniz.

OpenSea Nft satın alma

NFT’lerin Amacı Nedir? 2022

NFT nedir? NFT’lerin amacı nedir? Bu gerçekten bir sanatçı mı yoksa bir alıcı mı olduğunuza bağlı bir durum.

Eğer bir sanatçıysanız; İlk olarak çok şanslısınız diyebilirim. Eserlerinizi dijitalde yapıp paraya çevirebilirsiniz. Bazı çok ilgi çekmeyen sanat eserleriniz bile NFT de ilgi bulabilir ve satılabilir. NFT her satıldığında veya el değiştirdiğinde size bir yüzde ödeyeceklerini de unutmayın.

Eğer bir NFT alıcısıysanız;

Sanat satın almanın bariz faydalarından biri, sevdiğiniz sanatçıları finansal olarak desteklemenize izin vermesidir ve bu, NFT’ler için de geçerlidir. Bir NFT satın almak, genellikle size, resmi çevrimiçi yayınlamak veya profil resminiz olarak ayarlamak gibi bazı temel kullanım hakları da verir. Artı, elbette, sanatın sahibi olduğunuzla övünme hakları var ve onu desteklemek için bir blok zinciri girişi var.

Yoksa bir Koleksiyoner Misiniz?

NFT’ler, satın aldığınız ve değerinin bir gün artmasını umduğunuz diğer spekülatif varlıklar gibi çalışabilir , böylece kâr için satabilirsiniz.

Evet, YouTube’da istediğiniz zaman izleyebileceğiniz bir videodan yalnızca klipler olan NFT video kliplerini 20.000 dolara kadar satanlar var.

NFT-Nedir-Sikca-Sorulan-Sorular-2022
Concept cryptographic nft on a hundred-dollar bill franklin in glasses.

Blockchain Kullanımımı En Üst Düzeye Çıkarmak İstiyorum. NFT’leri Kripto Para Birimleriyle Satın Alabilir Miyim?

Evet. Muhtemelen. Piyasaların çoğu Ethereum’u kabul ediyor. Ancak teknik olarak, herkes bir NFT satabilir ve istedikleri para birimini isteyebilirler. “NFT Nedir? Yatırım Yapmalı Mıyım?” yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki linklerden benzer yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

KriptoHaber: “NFT Nedir? Yatırım Yapmalı Mıyım?” Benzeri Haberlerimiz İçin:

Kripto Madencilere Vergi Muafiyeti!

Haftalık NFT İncelemesi!

Yooshi, Huobi Borsası ile Ortaklığa Başladı.

Binance Launchpad’de Alpine F1 (ALPINE) Fan Token Satışı Başlıyor!

Kurumsal Kripto Pazarının Geleceği Nasıl Olacak?

YouTube Eyes Metaverse, Blockchain, NFT Özellikleri Oluşturucu Programı 2 Milyon Kullanıcıya Ulaştı

Güney Kore Devlet Varlık Fonu ‘Dolaylı Olarak’ Coinbase Hisselerini Satın Aldı

Rusya Her Yıl 13 Milyar Dolar Kripto Vergisi Toplayabilir!

 

 

 

Written by Nirvana Barkacin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

MetaMask cüzdan nedir? 2022

MetaMask Cüzdan Sistemi İle Alakalı Aradığınız Her Şey Bu Yazıda…

Cengiz Yatağan İlk NFT Koleksiyonunu Sanat Severler İle Buluşturuyor.