in

Bitcoin Hash Rate Nedir? Bitcoin Hash Oranı Neden Bu Kadar Önemli?

Bitcoin hash rate (hash oranı) nedir? Hash oranı madenciler için neden bu kadar önemli?

Bitcoin hash rate (hash oranı) nedir? Hash oranı madenciler için neden bu kadar önemli? Tüm bu soruların cevaplarına ve daha fazlasına yazımızın içerisinde ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar.

Bitcoin Hash Rate (Bitcoin Hash Oranı) Nedir?

Bitcoin hash rate (hash oranı), madencilik yoluyla ağa katkıda bulunan bilgi işlem ve işlem gücü miktarını ifade eder. Bitcoin madenciliği, dijital para birimi ağının korunmasını sağlayan hayati bir süreçtir. Bu, devasa bir küresel makineleri ağı aracılığıyla gerçekleşir. Bu makineler, Bitcoin işlemlerini doğrulayan karmaşık matematiksel hesaplamaları çözerek Bitcoin madenciliğini yapar.

Bu problemleri çözmek için her makinenin saniyede milyonlarca tahmin yapması gerekiyor. Bu çok fazla elektrik tüketimi gerektirir. Cambridge Üniversitesi’nin Bitcoin elektrik tüketim endeksine göre Bitcoin madencileri, dünya toplamının yaklaşık %0,6’sı olan yaklaşık 129 Terawatt-saat enerji tüketiyor.

Ve bu enerji yoğun madencilik ağı hala büyüyor. Blokchain ağını güncel tutmak için çok fazla elektrik gerekir.

bitcoin hash rate nedir

Block ve Blockchain (Blok Zinciri) Nedir?

Bitcoin ve diğer birçok kripto para birimi, blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulmuştur. Bloklar, ağ boyunca yapılan en son işlemlerle ilgili verileri tutan dosyalara benzer ve bir blok zincirinde her biri diğerine bağımlı olan bir zincir oluştururlar.

Birisi Bitcoin satın aldığında veya ödeme olarak kullanıldığında işlem blok zincirine kaydedilir.Tüm işlemler herkese açık olarak görüntülenebilir ve değiştirilemez. Bitcoin blok zinciri, tüm geçmiş işlemlerin kaydını içeren merkezi olmayan dijital bir defterdir. Ağ bu işlemleri onaylar ve ağ merkezi olmadığı için defterin kaydı güvenilirdir.

Ancak bloklar veri dosyaları gibi olduğundan daha büyük blokların doğrulanması için daha fazla güç gerekir. Hash’ın olaya girdiği yer burasıdır. Hash işlemi için bir ödül olarak madenciler Bitcoin kazanır.

Bu karmaşık bir süreçtir, ancak bilinmesi gereken önemli şey, Bitcoin ağının zaman içinde tutarlı sayıda Bitcoin’in piyasaya sürülmesini sağlamak için tasarlanmış olmasıdır. Bunu tutarlı tutmak için Bitcoin madenciliği zamanla daha zor hale gelecek.

Madenciler, blok başlığındaki olası sayı ve harflerin farklı kombinasyonlarını deneyerek hedefi bulur. Blok başlığındaki bu değişken değer alanına “Nonce” adı verilir.

Madenciler her zaman sıfır olmayan bir değerle başlar ve hedefe ulaşılana kadar her tahminde onu arttırırlar.

Bitcoin hash oranı, Bitcoin ağının her saniyede kaç kez bu hesaplamaları tamamlamaya çalıştığının bir ölçümüdür. Ağdaki her bir madencinin tüm hash oranlarının yaklaşık ortalamasıdır.

Daha yüksek hash oranı daha iyidir çünkü madencinin bir sonraki bloğu bulma ve bir Bitcoin ödülü alma şansını arttırır.

Bitcoin Hash Rate (Bitcoin Hash Oranı) Nasıl Hesaplanır? 2022

Bitcoin hash oranı, saniyedeki hash sayısı (h/s) olarak ifade edilir. Bitcoin’in ağı geniş ve güçlüdür ve sonuç olarak her saniye kentilyonlarca karma hesaplayabilir.

Bitcoin’in günlük madencilik gücündeki dalgalanmalar önemli olabilir. Her gün %10 veya daha fazla artış veya azalmalar olabilir. Ancak bu dalgalanmalar, her gün binlerce madencinin ağa katıldığı veya ayrıldığı anlamına gelmiyor.

Bitcoin’in ortalama hash oranı hesaplaması kesin değildir. Dünyanın her yerinde çalışan bu kadar çok makine ile analistler, mevcut hash hızının bir tahminini oluşturmak için yalnızca son piyasa faaliyetlerine yaralanabilmektedir.

Bu nedenle, mevcut hash oranına bakmak farklı sonuçlar verebilir. Hash oranını anlamak için daha uzun vadeli trendlere bakmak daha faydalı olabilir.

Bitcoin hash rate

Hash Oranı Madenciler İçin Neden Bu Kadar Önemli?

Bireysel madenciler için hash oranı hesaplamak, karlılıklarını tahmin etmelerine yardımcı olabilir.

Pek çok madencilik makinesi türü vardır ve sürekli olarak yenileri piyasaya sürülmektedir. Her kripto para birimi farklı makinelerle çıkarılır ve farklı miktarlarda güç, bellek ve işlem bant genişliği  gerektirdiğinden hepsi aynı hash hızına sahip değildir.

Bireysel madenciler, bir hash oranı hesaplayıcısı kullanarak kişisel hash oranlarını hesaplayabilir. Hash oranı hesaplayıcı, madencilik ekipmanları, güç ve elektrik tüketimi, madencilik ücretleri ve diğer ilgili bilgiler hakkında bilgi girerek bir kazanç tahmini yapabilirler.

Madencilik makineleri daha güçlü makinelere yükseltildiğinde sonuç olarak ağ hash oranı artabilir. Bununla birlikte, daha güçlü bir ağ bir seferde belirli bir miktarı serbest bırakmak için inşa edildiğinden, Bitcoin’lerin daha hızlı çıkarılmasıyla sonuçlanmaz.

Hash gücündeki değişiklikler aynı zamanda madencilik zorluğu, ağdaki madenci sayısı ve nihayetinde madenciler için karlılık ile de ilgilidir.

Ağa yeni madenciler katılırsa madencilik zorluğu artar çünkü madencileri artık hesaplamayı çözmek ve blok ödülünü kazanmak için her saniye daha fazla tahminde bulunmaları gerekir.

Bitcoin ağının zorluğu artarsa hash oranı da artar.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

BTC 2022 Yılında Hash Rate Gücü En Yüksek Seviyesine Ulaştı!

2022 Kripto Para Fiyat Tahminleri  

Written by aykutoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Apple Metaverse Alemine mi Giriyor?

Apple Metaverse Alemine Giriyor Mu?

Samsung’dan Dev NFT Hamlesi! Samsung NFT Platformu Nedir?