in , , ,

UniSwap Nasıl Kullanılır? Adım Adım Başlangıç Kılavuzu

Uniswap nedir ve nasıl kullanılır?

Uniswap nasıl kullanılır? 2022! Uniswap, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş en popüler DEX’tir. “Uniswap nedir?” diye merak eden kullanıcılar için bu makale, ne olduğuna ve nasıl çalıştığına ilişkin bir genel bakışın yanı sıra, kullanıcıların Uniswap DEX’i kullanmaya başlamalarının çeşitli yollarını sunmaktadır.

Uniswap kullanımı 2022

Uniswap Nedir? 2022

Uniswap nedir? Uniswap ile kullanıcılar, bir aracıya güvenmek zorunda kalmadan kripto tokenlarını değiştirebilirler. Üçüncü bir tarafa güvenmek zorunda kalmamak, neredeyse hiçbir ekonomik rantın oluşmamasına yol açar. Bunun yerine UniSwap, işlemleri yürütmek için akıllı sözleşmelere güvenir. Akıllı sözleşmeler önceden belirlenmiş belirli koşullar karşılandığında kendi kendine çalışan algoritmalardır.

Uniswap Nasıl Çalışır? 2022

Uniswap açık kaynaklı bir protokol olduğundan, “swap” son ekine sahip birçok DEX piyasaya sürülmüştür. Bu protokoller esasen orijinal Uniswap kaynak kodunun kopyalarıdır. Farklılıkları, grafik kullanıcı arayüzünde olduğu kadar teklif farklılaştırma ve konumlandırmadadır.

Bu taklitçilerin en ünlüsü ve en tartışmalısı Sushiswap”tır. Uniswap’ın kaynak kodunu kopyaladıktan sonra, bir vampir saldırı başlattı. Bir vampir saldırısı, bir DeFi protokolünün likidite sağlayıcılarına çeşitli teşvikler sunduğu yerdir. Bir vampir saldırısı, likiditeyi hedef protokolden uzaklaştırmayı amaçlar.

Sushiswap başarılı bir vampir saldırısını nasıl gerçekleştirdi? Platform agresif bir pazarlama stratejisi başlattı. Ayrıca Uniswap likidite sağlayıcılarının geçiş yapmasını da kolaylaştırdılar. Sonunda, harcadıkları zamana değmesi için delicesine kazançlı ödüller teklif ettiler.

Daha az tartışmalı bir örnek ise Pancakeswap’tır. Bu DEX, Binance Akıllı Zincirinde yer alıyor. Pancakeswap NFT’ler sunar ve Uniswap’ın sağlamadığı verim çiftçiliği fırsatları sunar.

Yine de Uniswap, geleneksel açık kitap modelini reddederek otomatikleştirilmiş bir piyasa yapıcı (AMM) modeline güvenen ilk DEX’tir. Açık defter modeli, diğer faktörlerin yanı sıra likidite sorunları nedeniyle DEX dostu değildir. Buna karşılık AMM modeli, sabir bir ürün piyasa yapıcısı modeline sahip bir likidite havuzu kullanır ve bu nedenle Sabit Ürün Formolüne dayanır.

Her güncellemede Uniswap, kullanıcılar için önemli iyileştirmeler sundu. Örneğin, v2 oracle’ları ve airdrop UNI tokenlarını tanıttı. UNI tokenları, uniswap DEX’in resmi tokenıdır. Uniswap kullanıcıları, platformu Eylül 2020’den önce kullanmışlarsa bu airdrop tokenlarını almaya hak kazandılar.

V3 için en dikkate değer gelişme, konsantre likidite biçiminde geldi. Bu yeni likidite biçimi, likidite sağlayıcılarının ücretlerini alacakları koşulları belirlemelerine izin verdi.

Ayrıca Optimistic Ethereum ağında uniswap’ın v3’ü yayınlandı. İyimserlik, Ethereum’un birinci katmanından çok daha üstün olan ikinci katman ölçeklendirme çözümüdür.

Peki uniswap’ta nasıl kripto satın alırsınız? Uniswap’ın nasıl kullanılacağına geçmeden önce şu soruyu yanıtlamak önemlidir: Uniswap kullanmak güvenli mi? Akıllı sözleşmeler, blok zinciri teknolojisi ve Merkez Olmayan Finans (DeFi) güvenli mi? Bunlar uniswap’ın üzerine kurulu oldğu teknolojilerdir?

Şimdi insanların platformu nasıl kullanabileceklerine bir göz atalım.

Uniswap Nasıl Kullanılır? 2022

Uniswap’ta nasıl işlem yapılacağını öğrenmek isteyen kullanıcıların kullanabileceği birçok seçenek  mevcuttur. Bu bölüm Uniswap’ın mobil ve Trust Wallet ile Coinbase cüzdaniyla nasıl kullanılacağını kapsamaktadır.

Ama önce, Uniswap protokolünün Metamask ile nasıl kullanılacağına dair adımlara değinelim.

Metamsk’ın mobil cihazlarda da kullanıcı dostu olduğunu unutmayın. Yine de, bir tarayıcı uzantısı olarak işlev gören bir web cüzdanı olarak, kullanılabilirlik deneyimi masaüstünde kusursuzdur ve neredeyse hiçbir rakibi yoktur.

UniSwap Nasıl Kullanılır

Uniswap Metamask İle Nasıl Kullanılır? 2022

Uniswap’ı Metamask ile kullanma adımları aşağıda listelenmiştir:

  • metamask.io’dan metamask cüzdanınızı indirin. İlk kez kullananlardan uzantıyı tarayıcılarına eklemeleri istenir.
  • Bunu yaptıktan sonra, kullanıcıların yeni bir cüzdan oluşturmaları ve gizli kurtarma şifresini yazmaları gerekecek. Bu bilgileri güvenli bir yerde saklayın. Gizle kurtarma şifrenizin fotoğrafını veya ekran görüntüsünü almayın. Telefonunuza veya bilgisayarınızdaki fotoğraflarınıza erişimi olan herkes paranızı çekebilir.
  • Sonra, uniswap.org’a gidin ve sağ üst köşedeki pembe “Uygulamayı Başlat” düğmesine tıklayın.
  • Metamask cüzdanınızı uniswap’a bağlayın.
  • Takas için istediğiniz tokenı ve takas için sahip olduğunuz tokenı seçin.
  • Miktarı girin ve “Swap”a tıklayyın.
  • Takas onaylandıktan sonra uygulama, kullanıcılardan takas edilen tokenı Metamask cüzdanına eklemelerini isteyebilir. Bunun nedeni, Metamask’ın eklenen tokenların bakiyesini otomatik olarak göstermemesidir. Kullanıcıların bu tokenları manuel olarak eklemesi gerekir.

Uniswap ve coinbase kullanımı

Coinbase İle Uniswap Nasıl Kullanılır? 2022

Coinbase, platforma zaten aşina olan insanlar için daha az korkutucu olabilir. İlk kez kullananalar, başarıyla bir Coinbase hesabı açtıktan sonra aşağıdaki adımları uygulamalıdır. Halihazırda bir hesabı olanlar adim bir ile başlayabilirler.

  • Cüzdanı mobil uygulama mağazasından indirdikten sonra kurulum işlemini tamamlayın.
  • Coinbase cüzdanında olduğu gibi, kullanıcıların cüzdanlarına bir ERC-20  tokenı yatırması gerekiyor.
  • Sol alt köşed, DApps tarayıcısını temsil eden Uniswap uygulamasından dört kare görünür olacaktır.
  • DApps tarayıcısında kullanıcılar Uniswap protokolünü arayabilirler. Protokole tıkladığınızda takas sayfası karşınıza çıkacaktır.
  • Takas sayfasında kullanıcılar istedikleri coini arayabilirler. Popüler bir token değilse, kullanıcıların onu içe aktarması gerekiyor.
  • İstenen miktar seçildikten sonra kullanıcılar istedikleri token ile takas yapabilirler.

uniswap ve trust wwallet

Uniswap Trust Wallet İle Nasıl Kullanılır? 2022

Trust Wallet en popüler mobil cüzdanlardan biridir ve bunun bir nedeni vardır. Trsut Wallet”ın kullanımı kolaydır, kullanıcı dostudur ve kullanıcılar için çeşitli araçlar sunar. Aşağıda, Uniswap’ı  Trust Wallet ile kullanma adımları verilmiştir.

  • Mobil uygulama mağazasından Trust Wallet’ı indirdikten sonra kurulum işlemini tamamlayın.
  • Coinbase cüzdanında olduğu gibi, kullanıcıların bir ERC-20 tokenı yatırması gerekiyor.
  • Sol alt köşede DApps tarayıcısını temsil eden Uniswap uygulamasından dört kare görünür olacaktır.
  • DApps tarayıcısında kullanıcılar Uniswap protokolünü arayabilirler. Protokole tıklayarak takas sayfasını açabilirsiniz.
  • Takas sayfasında istediğiniz coini arayabilirsiniz. Popüler bir token değilse, kullanıcıların onu içe aktarması gerekiyor.
  • İstenen miktar seçildikten sonra kullanıcılar istedikleri token ile takas yapabilirler.

Kullanıcılar için en büyük sorun fahiş Uniswap ücretleridir. Uniswap Ethereum blok zincirinde yaşadığından gaz ücretleri için ETH’ye güvenir. Ethereum’un tasarımı nedeniyle, daha fazla tıkanıklık daha yüksek gaz ücretlerine yol açıyor.

Başarısız işlemlerinizi çözümü için Uniswap’ta ayarlar bölümüne girin. Bir işlemi gerçekleştirmeden önce kullanıcılar kayma toleransını yaklaşık %12’ye ayarlamalıdır. Kayma toleransı basitçe, satıcıların kabul etmeye istekli oldukları bir fiyata transferin onaylandığı zaman arasında fiyat farkıdır.

Written by aykutoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kripto Haber Çekiliş

KriptoHaber Olarak MetaBoomers NFT Çekilişi Gerçekleştiriyoruz!

kripto para meslekleri

Yükselişteki Kripto Meslekleri: En Çok Talep Edilen İşler