in , , , ,

Stake Etmek Nedir? Staking İle Nasıl Para Kazanılır?

Stake etmek nedir? Staking ile nasıl para kazanılır? Stake etmek ile ilgili tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz…

stake etmek

Stake etmek yani staking, kripto varlıklarınızı kripto cüzdanınızda belirli bir süre harcamadan veya transfer etmeden barındırma (kilitleme) işlemidir. Kilitlediğiniz kripto paralardan, kilitlenilen süre boyunca belirli bir miktarda ödül kripto para kazanırsınız. Kripto varlıklarınızı stake etmek için özel, mobil veya bilgisayar tabanlı bir cüzdana ihtiyacınız vardır. Bu sayede istediğiniz kadar kripto varlığınızı stake edebilir ve daha çok ödül kazanabilirsiniz.

Staking Nedir? ve Nasıl Yapılır?

Stake etmek, temel anlamda Proof of Stake (POS) kavramından hareketle, kripto varlıklar için geliştirilmiş bir kavramdır. Stake etmek sayesinde yüklü miktarda işlem gücü boşa harcanmamış olur, kripto varlıkların dolaşımda olan miktarını da kısıtladığı için stake etmek aynı zamanda arz talep dengesi konusunda da yararlı olmaktadır. Stake edilen kripto varlığın dolaşımdaki miktarı ne kadar az ise değeri de aynı oranla artacaktır. Yani özetle stake edilen kripto para miktarı ne kadar fazla ise o varlığın değerinin düşme ihtimali o kadar azdır.

Proof of Stake Nedir ve Nasıl Çalışır?

Stake etmek kavramıyla birlikte hayatımızda olan bir diğer kavram ise Proof of Stake.

Proof of Stake, Normal Staking’en Ayıran Fark Nedir?

Proof of Stake, temel olarak kripto para madenciliğindeki işlemlerde cüzdanda tutulan kripto varlık oranında işlem yapılabilmesini sağlayan sistemdir. Proof of Stake sistemi, kripto para madenciliği yapan kişi cüzdanında bulundurduğu kripto para miktarına bağlı olarak az ya da çok işlem yapabilmesine olanak sağlar.

Proof of Stake, aynı zamanda Proof of Work madenciliği yöntemine alternatif olarak oluşturulmuş bir sistemdir. Proof of Work, sahip olunan özel ekran kartları ve ekipmanları ile yüksek seviyede elektrik harcanarak yapılan bir madencilik türüdür. Bu tür madencilikte kazanç elde edebilmek için yüksek bir elektrik gücüne ve soğutulabilir geniş bir tesise ihtiyacınız vardır.

Proof of Work sisteminde, kripto para transferleri için gerekli olan güç elektrik ve cihaz gücüyken; Proof of Stake’de, bu transferler için gerekli olan matematiksel problemleri sahip olduğunuz bir kripto para birimine göre bir işlem gücü belirlemektedir.

stake etmek

Stake Edilerek Kazanılan Ödüller Nasıl Hesaplanır?

Proof of Stake ile yapılan madencilik sisteminde kazancınız, madenciliğini yapacağınız kripto paranın durumuna bağlı olarak değişir. Cüzdanınızda ne kadar yüksek oranda kripto varlığınız varsa o kadar yüksek kazanç elde edebilirsiniz. Bununla birlikte bazı kripto varlıklar, paranın dolaşımda kalabilmesi ve enflasyonu önlemek amacıyla POS sistemi ile madencilik yapılmasına olanak sağlamamaktadır.

Stake Ederek Oluşturulan Staking Havuzu Nedir?

Staking havuzları farklı kişilerin daha çok kazanç elde edebilmek amacıyla aynı kripto para birimlerinini POS sistemiyle varlıklarını birleştirmesi madenciliğidir. Burada kazanılan ödüller sisteme katılan katılımcıların varlıklarına oranla dağıtılmaktadır. Stake havuzu oluşturmanın zorlu bir süreç olması nedeniyle, havuzu kuran kişi işlem sonrası kazanılan ödülün bir kısmını da kendisi için alır.

Cold (Soğuk) Stake Etmek Nedir?

Cold Staking, soğuk cüzdan olarak adlandırılan cüzdanlarda tutulan varlıklar ile yapılan madenciliktir. Cold (Soğuk) Stake sayesinde kullanıcılar hem güvenle kripto varlıklarını saklayabilir hem de cüzdanlarıyla madencilik yaparak ödül kazanabilirler.

Kullanıcı eğer soğuk cüzdanda bulunan varlığını farklı bir adrese taşımak isterse bulunduğu ağdan kopacağı için madenciliği de durmuş olur. Yüksek miktarda kripto varlığı bulunan kullanıcılar için avantajlı bir işlemdir. Hem madencilik yaparak hem de varlıklarını güvende tutarak kazanç elde edebilirler.

Written by Larissa Uyar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Metaverse Coin Projeleri Hangileri? 2022

2022 Yılına Damga Vuracak Metaverse Coin Projelerini Açıklıyoruz!

Coinbase Nasıl Kayıt Olunur?