in ,

Solana (SOL) Pay Nedir? Nasıl Çalışır?

Solana (SOL) Pay nedir? Solana Pay nasıl çalışır? Hangi cüzdanlar Solana Pay’i destekliyor?

Solana (SOL) Pay nedir? Solana Pay nasıl çalışır? Solana Pay’in avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hangi cüzdanlar Solana Pay’i destekliyor? Bu yazı Solana Pay hakkında sizlere rehberlik etmesi için yazılmıştır. Keyifli okumalar.

PayPal, ödeme işleme endüstrisinde büyük bir yenilikti. Peter Thiel, Max Levchin ve nihayetinde Elon Musk’ın finansal beyni, zamanın çok ilerisini hedefledi ve interneti kullanırken müşteriler, işletmeler ve daha fazlası arasında anında ödemeleri kolaylaştırdı.

Solan (SOL) Pay, birçok kişi tarafından ödeme işleme alanındaki bir sonraki yenilik olarak kabul ediliyor. Bazıları, Solana”nın yeni ödeme protokolünü Web3’ün Visa veya PayPal’ı olarak adlandıracak kadar ileri gidiyor. Bu yazıda, Solana (SOL) Pay nedir? Ve nasıl çalıştığını anlatacağız, böylece projenin geleceği hakkında karar verebilirsiniz.

Ancak önce, dijital ödeme platformu Solana Pay’e girmeden önce Solana’yı bilmek çok önemli.

Solana pay nedir

Solana (SOL) Nedir?

Solana, Dropbox ve diğer büyük teknoloji şirketlerinde yazılım mühendisiliği geçmişine sahip olan Anatoly Yakovenko tarafından 2017 yılında kuruldu.

Yakovenko, diğer blok zincirlerinin verimli olmasına veya en azından verimliliğe yönelik çalışmasına rağmen, birçoğunun zamanı hesaba katmada başarısız olduğuna inanıyordu. Standart bir saate dayanan her blok yerine, her blok kendi ilgili düğümünün yerel saatinde çalışır.

Bu neden bir sorun? Standart bir saat olmadan, işlem zaman damgaları her blok için değişecektir ve onay zamanı, tüm düğümlerin doğrulaması gereken başka bir faktördür. Bir düğümün doğrulaması gereken daha fazla faktör, işlem süresini daha fazla yavaşlatır.

Solana’da tüm düğümler aynı saatte çalışır, bir doğrulama faktörünü ortadan kaldırır ve sonuç olarak ağı hızlandırır. Yakovenko, bu konsensüs yönetimine geçmişin kanıtı (PoH) olarak atıfta bulunur.

Doğrulama, Solana^nın davasındaki hisse ispatına benzer şekilde çalışır. Solana, hisse ispatı yönetiminin yanı sıra zamanı sadece tarihi bir ispat kaydı olarak kullanıyor. Sonuç olarak, Solana minimum ücretle saniyede ortalama 65.000 işlem gerçekleştirebilir.

Solana aynı zamanda Ethereum (ETH) ile rekabet eden bir akıllı sözleşme merkezi olmayan finans (DeFi) platformudur. Her iki platform da, bazıları kripto para birimleriyle birlikte her türlü merkezi olmayan finans DApp’leri sunar.

SOL, Solana ağı içinde işlem yapmak, yönetişim amacıyla stake yapmak için kullanılır ve doğrulayıcılara ödül olarak verilir. Aksi taktirde, Solana, platformunun üzerine inşa edilmiş çeşitli tokenların ticaretini yapmak için kendi merkezi olmayan borsalarına sahiptir. Solana üzerine kurulu her DApp’in kendi SOL uyumlu tokenına sahip olacağından emin olabilirsiniz ve zincir üzerindeki merkezi olmayan borsalar, söz konusu tokenları satın almak için erişilebilir bir yol sağlar.

Şimdi, Solan’nın PoH konsensüsü, saniyede on binlerce işlem ücreti ödemeden işlemesine izin verdiği için, Solana Labs, bu işlem gücünü kitlelere sağlamak için Solana Pay’i inşa ediyor.

Solana Pay nedir? avantajları neler

Solana Pay’in Tarihi

Solana Labs, Solana Pay geliştirme sürecinin büyük bir parçasıyken, diğer şirketler de dahil oldu. Shere’e göre Circle, Checkout.com, Citcon, Phantom, FTX ve Slope tümü dijital ödeme platformu Solana Pay’in kuruluşunda rol oynadı.

Team Circle, Visa tarafından yapılan bir araştırmaya göre “işletmelerin %73’ü dijital ödemeleri kabul etmenin 2022’de büyüme için temel olduğuna inanıyor.”  Aynı çalışma, bu işletmelerin %59’nun “önümüzdeki iki yıl içinde zaten yalnızca dijital ödemeleri kullandığını veya kullanmayı planladığını” ortaya koydu. Solana Labs, Circle ve diğer ortakları bu erken benimseme için hazır olmak istediklerinden, bu istatistikler Solana Pay’in temelinin bir parçasıydı. Shere, Solana pay üzerinde çalışmak için 2021’de Solare Labs’e katıldı.

Solana Pay Nedir? Nasıl Çalışır?

Solana (SOL) Pay nedir? Dijital ödeme platformu Solana Pay, Solana blok zinciri ağının gücünden yararlanarak, işletmelere ve müşterilere, çevre üzerinde sıfır etkisi olduğu iddia edilen anında, ücretsiz işlemler sunar. Ve saniyede 65.000 işlemi desteklediğini iddia ediyor ve işletmelerin ürünü entegre etmesi için uygulaması kolay bir yazılım geliştirme kiti sağlıyor.

Solana’da DApp’ler oluşturan geliştiriciler, Solana cüzdanları varsa geleneksel perakendecilerin uygulayabileceği gibi, kolay işlemler için Solana Pay’i entegre edebilir. Bu erişilebilirlik, çoğu kişinin Solana’yı PayPal ile karşılaştırmasının nedenidir ve Solana’nın PayPal’ın geleneksel çevirimiçi ödemeler için yaptığını kripto ödemeleri için yapabileceğini belirtiyor.

Solana Pay’in Avantajları

Tabi ki Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto para birimleri neredeyse anında kripto ödemesi sağladığını iddia ediyor ancak bu ağlar maliyetli ve iddia ettikleri kadar anlık değil. Örneğin, Bitcoin saniyede ortalama yedi işlem gerçekleştirirken, Ethereum saniyede ortalama on üç işlem gerçekleştirir. Hem Bitcoin hem de Ethereum çevreye de zararlıdır. Solana’nın ağı daha hızlı ve daha ucuz, bu da işletmeler ve müşteriler için çekici.

Solana Pay, kullanıcılarının bir banka veya ödeme işlemcisi gibi bir üçüncü taraf olmadan, SOL veya USD Coin cinsinden gerçek zamanlı ödemeler gibi desteklenen diğer herhangi bir Solana tokenında gerçek zamanlı oalrak ödeme yapmalarına olanak tanır. Ayrıca Solana Pay, ters ibrazlara izin vermeyerek geleneksel yatırımcıların sıklıkla karşılaştığı maliyetli bir sorunu ortadan kaldırır.

Yatırımcılar için de ideal olan Solana Pay, cüzdan hedefi, para birimi türü, işlem tutarı ve satıcının söz konusu işlemi açıklayacağı metin alanları gibi her işlem hakkında ayrıntılı raporlar sunar. Bu ayrıntılar ağın geri kalanından tamamen gizli tutularak hem müşterinin hem de satıcının meraklı gözlerle işlem yapabilmesini sağlar.

Solana Labs’deki ödemeler başkanı Sheraz Shere, Solana Pay’i açıklayan blog yazısında belirttiği gibi, Solana ekibi dünyanın Solana Pay”e kullanıcıların “kripto ile ödeme” yapmasına izin vermekten daha büyük bir şey olarak bakmasını istiyor. Bunun yerine Shere, Solana Pay’i “tüm para birimlerinin zincirde olduğu ve çok çeşitli işlemler için kullanıldığı” bir platform olarak görüyor.

Solana Pay’in Dezavantajları

Solana ağının yanı sıra Solana Pay, geliştirmenin henüz başındadır. Solana Pay’e geçiş yapan işletmeler, örneğin bir programlama hatası veya ağ saldırısı nedeniyle varlıklarını kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. İşletme kripto bilgisine sahip değilse, temel kullanıcı hataları nedeniyle varlıklarını kaybedebilirler.

Ayrıca Solana birçok rakibinden daha hızlı olsa da, Ethereum genel olarak hala çok daha büyük bir platform. Ethereum’un Solana’dan çok daha fazla DApp’i ve daha büyük bir kullanıcı tabanı var ve Ethereum’un Ethereum 2.0’a geçişi Solana için de sorunlu olabilir.

Solana SOL pay nedir

Solana Pay’i Destekleyen Cüzdanlar

Solana Pay şu anda üç cüzdan da destekleniyor: Phantom, Crypto Please ve FTX. Phantom, kripto ve NFT’leri satın almak, tutmak ve takas etmek için yalnızca Solana’ya özel bir cüzdandır. Crypto Please, kullanıcıların Telegram, Whatsapp ve daha fazlası üzerinden kripto göndermelerini sağlayan Solana odaklı başka bir cüzdandır. Son olarak FTX, Solana dahil her türlü kripto para birimini destekleyen bir borsadır. Solana Pay’i destekleyen daha fazla cüzdan yakında geliyor.

KriptoHaber: Diğer Haberlerimizi Okumak İçin:

Elon Musk’dan Merak Uyandıran Açıklamalar!

Güney Kore’nin Bir Sonraki Başkanı Parite Yaratabilir!

Eda Zamanpur Animal Babes NFT Sergisi 8 Mart’ta Başlıyo

Written by aykutoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Hindistan Kripto Suç Vakaları

Soruşturma Altındaki Kripto Suç Vakaları

Fed faiz artırımı

Fed İki Günlük Toplantıya Başladı!