in ,

Fed Kararları Kripto Paraları ve Hisse Senetlerini Nasıl Etkiliyor?

Fed faiz artışlarının sonuna mı geldi? Fed kararları kripto paraları ve hisse senetlerini nasıl etkiliyor? Fed faiz artışları devam edecek mi?

fed faiz kararı

Fed faiz artışlarının sonuna mı geldi? Bundan sonra ne olacak?  Fed kararları kripto paraları ve hisse senetlerini nasıl etkiliyor? Fed faiz artışlarını durdurursa kripto yükselir mi? Bu sorulara ve daha fazlasında yazımızda cevap arayacağız.

Fed Faiz Kararının Kriptoya Etkisi Ne Olur?

İki yıldır yüksek faiz oranları beklentisi piyasaları etkiliyor ancak faiz oranlarının yönü artık ivmeye değiştirmeye hazırlanıyor. FED, 1 Kasım’da sonra eren toplantı da dahil olmak üzere son dört toplantısının üçünde, bu ekonomik döngüde faiz oranlarını 11 kez arttırdıktan sonra faiz oranlarını sabit tutmayı tercih etti. Eylül ayında %3,7’ye düşen ABD enflasyonu giderek kontrol altına alındığından, artık bir çok analist faiz oranlarındaki artışın sona erdiğini düşünüyor.

Son iki yıldır hisse senetleri, kripto paralar ve petrol gibi emtialarda daha yüksek oranlar görülüyor. Peki yatırımcılar FED’in faiz kararlarından ne beklemeli? FED faiz kararı kripto paraları nasıl etkileyecek?

FED bu sıkılaştırma döngüsü sırasında on bir kez arttırmış olsa da, piyasaların ne zaman gerçekten sakinleşeceğini ve FED para politikasının yeniden ayarlanmak üzere olduğu konusunda şaka yapmadığını fark etmek kolaydır.

Ancak yüksek faiz oranları yatırımcıları bugünlerde daha az korkutuyor gibi görünüyor, zira yatırımcılar faiz oranlarının gelecekte daha fazla yükselebileceğini düşünüyor.

Kripto söz konusu olduğunda Bitcoin, Kasım 2021’de görülen tüm zamanların en yüksek seviyesinden hala yüzde 46 aşağıda. İkinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum ise yüzde 61 düşüş yaşadı.

Fed Kararları Amerikan Borsalarını Nasıl Etkileyecek?

Son dönemde beklenenden iyi gelen ABD enflasyon rakamlarıyla FED ve yatırımcılar enflasyon üzerinde bir miktar kontrol sahibi olduklarını düşünüyorlar. Görünüşe göre artık herkes faiz artırımlarında sona gelindiğini düşünüyor.

S&P 500 gibi büyük hisse senedi endeksleri 2022’nin çoğunu sıkıntılı bir şekilde geçirirken, yılın en yüksek seviyelerinin gerisinde olsa da 2023’te iyi bir performans sergiledi. S&P 500 yüzde 10 civarında yükselirken, Nasdaq yüzde 24 civarında yükseldi.

Peki ya merakla beklenen durgunluk? Piyasanın son  dönemdeki göreceli gücü, yatırımcıların 2022’ye göre daha iyimser veya en azından daha az kötümser olabileceğini gösteriyor.

Illumen Capital yatırım direktörü Octavio Sandoval,”FED’in 2022’de faiz oranlarını arttırarak kısıtlayıcı para politikaları uygulamaya koyması, hisse senedi piyasalarının ve kripto para birimlerinin değerlenmesinde uygun şekilde düşüşe neden oldu.”

Karsız, hızlı büyüyen hisse senetleri oldukça zorlu bir 2022 yılı geçirdi ve fiyatlar 2023’te yükselse de bu hisse senetlerinin önceki yüksek seviyelerine yakın olduğu anlamına gelmiyor.

Peki faiz artırımının durmuş olduğu ve belki de faiz artırımının tamamen rafa kalktığı bir dönemde önümüzdeki 6 ay için bizi ne bekliyor?

Finansal piyasalarda daha az paranın akması, yatırımcılar için net bir olumsuzluk anlamına geliyor. Yine de büyük teknoloji hisseleri gibi yatırımlar 2023’te iyi performans gösterirken, yatırımcıların yükselen oranlar, mevduata kaçışı ve ticari gayrimenkullerin aşırı fiyatlandırılmasından endişe duyması nedeniyle ABD borsaları kötü bir performans gösterdi.

Kısa vadeli faiz oranlarının uzun vadeli oranların çok üzerinde olması ile birçok piyasa gözlemcisi, 2024’te bir resesyonun meydana gelmesini bekliyor. Bu resesyon muhtemelen borsayı daha da aşağıya çekecektir.

fed faiz kararları ve kripto paralar
fed kararları borsa ve kripto

Fed Faiz Oranları Kripto ve Emtiyayı Nasıl Etkiledi?

Kripto para fiyatları diğer riskli varlıklarla birlikte düşerken, petrol de dahil olmak üzere birçok emtia 2022’nin başlarında yükselişe geçti, ancak bu hareketlerin çoğunun kısa dönemli olduğunu gördük. Yükselen faiz oranlarının 2023’te yavaşlamasıyla birlikte, hem kripto para hem de petrol bir miktar destek bulmuş gibi görünüyor.

Kripto paralar genellikle enflasyon, düşük faiz oranları, satın alma gücü eksikliği, doların devalüasyonu gibi rahatsız edici her şeye çare olarak lanse edilmektedir.

Analist Spinelli’ye göre “Daha yüksek faiz oranları genellikle daha riskli yatırımlara olan ilgiyi azaltır ve bu muhtemelen geçen yılki kripto fiyatlarındaki önemli gerilemenin nedenlerinden biridir.”

Aslında kripto para birimleri de diğer riskli varlıklar gibi azalan likiditeye sahiptir. Ancak FED’in 2021’de faiz oranlarını arttırma niyetini açıkladığından ve ardından FED’in agresif bir şekilde bu niyetini eyleme dökmesiyle kripto 2022 boyunca düştü. Bunun da ötesinde, bireysel kripto para birimleri ve FTX gibi borsalardaki patlamalar, yatırımcıların bu sanal varlıklara olan güvenini sarstı.

Fed Faiz Oranlarına Göre nasıl Yatırım Yapılmalı?

Fed kararları, yüksek faiz oranları, yüksek enflasyon ve belirsizlik yatırımcılar için büyük bir dalgalanma yaratıyor. Bu kadar volatilite göz önüne alındığında yatırımcılar temkinli davranmak isteyebilir.

Ancak çoğu yatırımcı için bu tür bir pazara yaklaşmanın en iyi yolu uzun vadeli yatırım yapmaktır. Çoğu kişi için uzun vadeli yatırım, çeşitlendirilmiş bir hisse senedi veya tahvil portföyüne düzenli olarak yatırım yapmaya devam etmek anlamına geliyor. Diğer oyuncular  için en iyi plan, iyi çeşitlendirilmiş endeks fonlarının satın alınması ve elde tutulmasıdır. Her iki durumda da, duyguların etkili bir uzun vadeli yatırım planın önüne geçmesine izin vermeyin.

Al ve tut yatırımcıları, satış için doğru zamanı bulmaya çalışmak yerine piyasadaki oynaklığı kendi avantajlarına kullanabilir ve geri çekilmeleri cazip satın alma noktalarına dönüştürebilirler.

Yatırım efsanesi Warren Buffett’ın bir zamanlar söylediği gibi “Neşeli bir fikir birliği için borsada çok yüksek bir bedel ödersiniz.” Yani çok az kişi bunların cazip bir yatırım olduğu konusunda hemfikir olduğunda hisse senetleri daha ucuzdur.

Sonuç Olarak

Faiz oranları 2022 ve 2023’te hızlı bir şekilde yükseldi ve şu anda asıl soru faiz oranlarını ne kadar süre orada kalacağıdır. Uzun vadeli bir yatırım ufku olan yatırımcılar, bunu uygun fiyatlarla kaliteli yatırımlar almak için ideal bir zaman olarak görebilirler. Yazımı Warren Buffett’ın şu sözleri ile bitirmek istiyorum.

“Fırsatlar nadiren gelir. Altın yağmuru yağdığında yöksüğü değil kovayı söndürün.”

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız:

Kasım Ayında Adını Duyuracak 6 Altcoin

Bedava Kripto Para Nasıl Kazanılır?

 

Written by aykutoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

OMG Network (OMG) Coin Nedir, Kurucuları Kimlerdir, Nasıl Çalışır, Nereden Alınır, Madenciliği Yapılıyor Mu, Ekonomisi Nedir, Güvenli Mi?

OMG Network (OMG) Coin

Band Protocol (BAND) Coin Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı, Nereden Alınır, Kurucuları Kimlerdir, Projeyi Diğerlerinden Ayıran Özellikler Nelerdir?

Band Protocol (BAND) Coin