in , ,

Bitcoin Enflasyondan Korur Mu?

Bitcoin enflasyondan korur mu? Enflasyon nedir ve enflasyondan nasıl korunabiliriz? Bitcoin iyi bir enflasyondan korunma aracı mı?

Bitcoin enflasyondan korur mu? Enflasyon nedir ve enflasyondan nasıl korunabiliriz? Bitcoin iyi bir enflasyondan korunma aracı mı? Altın, gayrimenkul ve hisse senetlerinin yanında Bitcoin sizi enflasyondan daha fazla koruyabilir mi? Tüm bu sorulara ve daha fazlasına yazımızın içerisinde cevap arayacağız. Hazırsanız enflasyonu tanıyarak başlayalım.

bitcoin ve enflasyon

Enflasyona Karşı Neden Korunmalıyız?

Bitcoin enflasyona karşı ne kadar etkili? Önce enflasyonun ne olduğunu ve diğer şeylerin onu düşürmek için ne kadar yararlı olduğunu anlayalım.

İtibari paraya dayalı ekonomilerdeki enflasyonla birlikte, uzmanlar ve hatta sıradan insanlar bir yatırım veya riskten korunma amacı olarak güvenli bir liman arıyorlar. Altın, hisse senetleri ve gayrimenkul, enflasyona karşı değer kaybetmekten korkan yatırımcılara uzun bir süredir sığınak oluyor.

Bununla birlikte, altın ve gümüş gibi emtialar, küçük yatırım ufuklarında daha az güvenilir hale geldi. 2021’de külçe sürekli olarak değer kaybetti, Gayrimenkul, düşük likiditeye ve daha yüksek işlem maliyetlerine sahiptir ve sürekli yönetim ve maliyet gerektirir. Hisse senetleriyle ilgili olarak, yatırımcıların gelişmiş finansal becerilere sahip olması gerekiyor ve sıradan insanların çoğu verimli bir hisse senedi yatırımcısı olmak için gerekli becerilerden yoksundur.

Enflasyon Nedir?

Enflasyon nedir? Enflasyon, yerel para biriminin satın alma gücünün düştüğü dönemdir. Enflasyonu ölçmek için kullanılan popüler metrik Tüketici Fiyat Endeksi’dir (TÜFE).

Enflasyon, yerel para biriminin satın alma gücünün düşmesine yol açan, artan mal ve hizmet fiyatları anlamına gelir. Sonuç olarak, belirli bir öğeyi satın almak için daha fazla para birimi gerekir. Örneğin, bir meyve sepeti bir kaç yıl önce 5 TL’den satılırken şimdi, aynı sepet satın alma gücünde bir düşüşe işaret eden 8 TL fiyat etiketini taşıyor.

Aşağıdaki çizelge, ülkemizde 1 yıl içerisindeki TÜFE oranını göstermektedir.

Bitcoin enflasyondan korur mu?

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), çeşitli mal ve hizmet fiyat sepetlerinin ağırlıklı ortalamasını keşfederek enflasyonu ölçmek için kullanılan popüler bir ölçümdür. TÜFE metriği faiz oranlarını, ücretleri, devlet yardımlarını, vergi indirimlerini, emekli maaşlarını ve diğer ödemeleri etkiler.

Enflasyondan Korunma Yolları

Enflasyondan korunma yolları nelerdir? Altın, gayrimenkul, hisse senetleri ve kripto para gibi değerli yatırım araçlarına yatırım yapmak enflasyonu frenlemeye yardımcı olur.

Nakit zamanla satın alma gücünü kaybettiğinden, nakit tutmak insanların birikimlerini kaybetmesine yol açar. Bu, insanları paralarını altın, gayrimenkul, hisse senetleri ve şimdi kripto gibi değerli yatırımlara yatırım yapmaya teşvik ediyor. Bitcoin enflasyona karşı korur mu? Uzun zamandır akıllardaki tek soru.

Bir yatırım olarak elde tutulabilmesi için, bir varlığın satın alma gücünü zaman içinde koruyabilmesi gerekir. Başka bir deyişle, değeri artmalı veya en azından sabit kalmalıdır. Bu tür varlıklarla ilişkili temel özellikler kıtlık, erişilebilirlik ve dayanıklılıktır.

Enflasyona Karşı Bir Önlem Olarak Altın

Geçmiş enflasyon dönemlerinde altın karışık bir geçmişe sahipti. 1980’ler altın tutmanın sahiplerine olumsuz getiri sağladığı zamanlar oldu.

Morningstar verileri, altının geçmiş enflasyon dönemlerinde nasıl bir sicile sahip olduğuna göz atıyor. Enflasyona karşı korunma sağlaması gerek bir emtianın tüketici fiyatları yükselirken yükselmesi beklenir. Yüksek enflasyon dönemlerinde özellikle 1980’lerde altın sahiplerinin olumsuz getiriler elde ettiği zamanlar oldu.

Son zamanlarda altın, daha az ilgi görüyor. Hala uzun vadede değer elde etmek için yeterince iyi olarak görülüyor. Ancak, kısa vadede metal artık daha az güvenilir olarak görülüyor.

Enflasyondan Korunma Aracı Olarak Gayrimenkul

ABD konut balonunu patlaması, gayrimenkulün enflasyona karşı bir önlem olarak her zaman güvenilir olamayacağının altını çizdi.

Gayrimenkul uzun süredir enflasyona karşı etkili bir korunma aracı olarak görülüyor. Ancak bu efsane, ABD’deki konut balonunun patlamasıyla yıkıldı. Mart 2007’de ülkede konut satışları ve fiyatları keskin bir düşüş yaşadı. Fiyatlar o yıl %13 düşmüştü.

Amerika’da ve tüm dünyada gayrimenkul fiyatları, diğerlerinin yanı sıra hükümet politikası, ülkenin siyasi ve ekonomik istikrarı, yerel demografi ve ekonomi, coğrafi konum ve altyapı gibi faktörlerle yakından bağlantılıdır. Parametreler, normal bir kişinin anlayamayacağı kadar fazladır.

Enflasyona Karşı Bir Önlem Olarak Hisse Senetleri

Hisse senetlerine uzun vadeli yatırım, enflasyonun etkilerinden sizleri koruyabilir. Sadece şirketin güçlü temellere sahip olduğundan emin olun.

Bazı hisse senetleri yatırımınızın değerini korumaya yardımcı olur. Bu hisse senetleri kısa vadede sabırsız yatırımcılar tarafından darbe alsa da zamanla toparlanır. Ancak, tüm hisse senetlerinin enflasyondan koruyamadığını unutmayın. Güçlü temelleri olan ve hissedarları için daha iyi temettü olasılığı daha yüksek olan şirketler bulmanız gerekiyor.

Bitcoin İyi Bir Enflasyondan Korunma Aracı Mı?

Bitcoin, sınırlı arz ve ademi merkeziyetçilik sayesinde enflasyona karşı etkili bir korumadır.

Bitcoin enflasyondan korur mu? Göz önünde bulundurmanız gereken iki ana faktör, sınırlı arz ve ademi merkeziyetçiliktir.

Sınırlı Arz

Bitcoin (BTC) arzı, algoritmik olarak 21 milyon coinle sınırlandırıldı. 2021’in sonunda 18.77 milyon BTC dolaşıma girmiş durumdaydı. Başka bir deyişle, ortaya çıkabilecek Bitcoin’in %83’ü, 12 yıl içerisinde çıkarıldı.

Enflasyon, devletin veya merkez bankasının banknotları fahiş bir şekilde basmaya devam etmesi ve aşırı para arzına neden olması durumunda gerçekleşir. Ekonomi teorisi, para arzı, mal veya hizmetlerin gerçek çıktısından daha hızlı arttığında enflasyonun meydana geldiğini ortaya koymaktadır. Bu, hanelerin artık aynı miktarda mal satın almak için daha fazla paraya sahip olması ve fiyatların artmasına neden olması nedeniyle gerçekleşir.

Dolaşımdaki Bitcoin için önceden belirlenmiş limitler, arz fazlasının olmadığı anlamına gelir ve enflasyonu kontrol altında tutar. Ayrıca, dijital madeni paranın yıllık madencilik oranı, kabaca her dört yılda bir %50 oranında düşüyor. Mevcut arz oranı dikkate alındığında, Bitcoin’in yıllık üretim oranı düşmeye devam edecek, bu onu altından daha değerli hale getirecek ve değerini artıracaktır.

Ademi Merkeziyetçilik

Bitcoin’in merkezi olmayan yapısı, onu merkezi bir otoritenin kontrolünden çıkarır. Dünya çapında çalışan binlerce düğüm ile ağ, para politikasını değiştirmeye çalışan ve dijital madeni paranın doğasında bulun kıtlığı tehlikeye atabilecek dış saldırılara karşı optimum düzeyde dirençlidir. Ademi merkeziyetçilik seviyeleri söz konusu olduğunda, başka hiçbir para birimi Bitcoin’in yanına bile yaklaşamaz.

Herhangi bir otorite veya kuruluşta zorlama, baskı veya rüşvet yoluyla olur. Bununla birlikte, Bitcoin, etkilenilecek bir lider ve rüşvet verecek bir yürütme komitesi olmadığı için bu tür faktörlere karşı bağışıktır. Kurucusu Satoshi Nakamoto, Bitcoin ortaya çıktığından beri takma isim olarak kaldı. Bitcoin, etkili liderliğin yokluğunda süper başarılı bir geçmişe sahip olmak için benzersiz bir dijital varlık olmaya devam ediyor.

Enflasyonun Yükselmesi Bitcoin’i Nasıl Etkiler?

Başlangıçtan bu yana, Bitcoin’de depolanan değer, enflasyonun kendisinden daha hızlı arttı.

Yatırımcılar, Bitcoin’i enflasyonu yenmek için bir araç olarak görüyorlar, ancak bireysel yatırımcıların amacı kar elde etmek, servetlerini büyütmek veya onu bir değer deposu olarak kullanmak gibi farklı amaçları olabilir. Bitcoin fiyatlarındaki artışın ortaya koyduğu gibi, kripto para biriminde depolanan değer enflasyonun kendisinden daha hızlı arttı. Bitcoin için mütevazi bir yıl olan 2021’de bile kripto para birimi, çoğu ülkedeki enflasyondan önemli ölçüde daha iyi olan %59,8 oranında büyüdü.

Aşağıdaki grafik, Ekim 2013’ten 16 Mart 2022’ye kadar günlük Bitcoin fiyatındaki artışı dolar cinsinden göstermektedir.

Bitcoin Enflasyondan Korur Mu?

Bitcoin enflasyondan korur mu? İstatistikler, Bitcoin’in enflasyona karşı altın, gayrimenkul ve hisse senedi gibi varlıklardan çok daha iyi çalıştığını ortaya koyuyor.

Bir varlık olarak Bitcoin, enflasyona karşı inanılmaz derecede iyi çalışır. Ancak düzenleyici ortam gibi yabancı faktörlere karşı dikkatli olmanız gerekir. İstatistikler, Bitcoin’e yatırım yapmakaltın, gayrimenkul, hisse senetleri ve diğer varlıklara göre oranların çok daha iyi olduğunu gösteriyor.

Sınırlı arz ve ademi merkeziyetçilik gibi temel güçler, Bitcoin’i enflasyonu uzak tutabilecek bir varlık olarak benzersiz bir konuma yerleştiriyor.

KriptoHaber: Diğer Haberlerimizi Okumak İçin:

Digital Bir Resim NFT’ye Nasıl Dönüştürülür?

Altcoin Sezonu Geldi Mi? Altcoin Yatırım Tavsiyeleri 2022

FB Token Yorum – Fenerbahçe Token Geleceği 2022

Bitcoin Oyun Teorisi Nedir?

Written by aykutoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Holo Coin Yorumları! Holo Coin Geleceği! Holo Coin Grafik Analizi! 2022

Holo Coin Nedir? Holo Coin Geleceği!

Tesla Token Yükseliyor! Hisse Senedi Yatırımcılarına İpuçları!

Tesla Hisse Senedi Yatırımcılarına İpuçları Sunuyor!