in ,

Rus Rublesi’ne SWIFT Hareketi!

Rus Rublesi, Müttefikler SWIFT Hareketinden Sonra Merkez Bankası’nı Hedefledikçe ‘Daha Değersiz’ Olabilir

AB, Kanada ve ABD, seçilen Rus bankalarını SWIFT yaptırımları ile mesajlaşma sisteminden çıkarmayı kabul ettikten sonra, bir sonraki hedef Rus Merkez Bankası olacak ve bu da rubleyi “değersize yakın” hale getirebilir.

Cumartesi akşamı yapılan ortak açıklamada, müttefikler SWIFT yaptırımları doğrultusunda Rus bankalarının uluslararası finansal sistemden kopmasını ve küresel olarak faaliyet gösterme yeteneklerine zarar vermesini sağlamayı taahhüt ettiklerini söyledi .

Ancak daha beklenmedik ve muhtemelen daha acı verici bir hareket olarak gelen şey, müttefiklerin “Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerini yaptırımlarımızın etkisini zayıflatacak şekilde kullanmasını engelleyecek kısıtlayıcı önlemler almayı taahhüt ettiklerini” söylemeleriydi.

West Point’teki ABD Askeri Akademisi’nde Uluslararası İlişkiler Doçenti olan Rob Person’a göre  , bu merkez bankasının döviz müdahaleleri için rezervlerinin çoğuna erişemeyeceği veya Dolar ve Euro Ruble ile değiştiremeyeceği anlamına geliyor.

Bloomberg verilerine göre, Rusya’nın yaklaşık 640 milyar ABD doları rezervi varken, merkez bankasının Haziran 2021 sonunda varlıklarının %16,4’ü dolar ve %32’si Euro sahipti.

SWIFT Yaptırımları Bankacılık Sistemine Etkisi Ne Olur?

Uluslararası Finans Enstitüsü Baş Ekonomist Yardımcısı Elina Ribakova da Rusya’nın merkez bankasına yaptırım uygulanmasının Rus ekonomisi ve bankacılık sistemi üzerinde dramatik bir etkisi olacağını söyledi.

Bloomberg’e verdiği demeçte; “Bu, büyük bir banka kaçışına ve keskin bir satışla birlikte dolarizasyona, rezervlerin tükenmesine ve muhtemelen Rusya’nın finansal sisteminin tamamen çökmesine yol açacaktır” dedi.

 

Ancak, bu kısıtlamaların ne kadar şiddetli olacağı belli değil.

Bu arada, trader’ler Pazartesi günü Rus döviz piyasasında bir felakete hazırlanıyorlar.

Eski Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sergei Aleksashenko Reuters’e  verdiği demeçte ; “Bence ticareti durduracaklar ve ardından döviz kuru tıpkı Sovyet döneminde olduğu gibi yapay bir seviyede sabitlenecek .”

Bu arada, Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov dün “Ukrayna kripto topluluğu, Rus ve Belarus politikacılarının kripto cüzdanları ve çevreleri hakkında her türlü bilgi için cömert bir ödül vermeye hazır” dedi.

KriptoHaber: Diğer Haberlerimizi Okumak İçin:

Decentraland Metaverse’de Ne Yapabilirsiniz?

BNY Mellon 2022 Yılında Yeni Bir Projeye İmza Atıyor!

Cardano’dan Şok Düşüş!

Written by Arthur Kalk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Rusya Merkez Bankası, USD Döviz Kurunu Yükseltiyor...

Ruble Düşüyor! USD Döviz Kuru Yükseliyor! Peki Bitcoin?

apple pay google pay

Apple Pay ve Google Pay’den Yaptırım!