in , ,

Fed, 2018’den Beri İlk Faiz Artışı!

Fed, 2018’den Beri İlk Faiz Artışında Faiz Oranını 25 Baz Puan Arttırdı

ABD Merkez Bankası bugün fed faiz oranları 25 baz puan artırarak ABD’de COVID-19 pandemisinden bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştirdi. Artış, merkez bankasının uzun süredir piyasaya yapacağını bildirdiği şeyle uyumluydu.

“Komite, federal fon oranı için hedef aralığı yüzde 1/4 ila 1/2’ye yükseltmeye karar verdi ve hedef aralıkta devam eden artışların uygun olacağını tahmin ediyor. Buna ek olarak, Komite önümüzdeki bir toplantıda elindeki Hazine menkul kıymetleri ve ajans borcu ve ajans ipoteğine dayalı menkul kıymetlerini azaltmaya başlamayı bekliyor” dedi .

Bitcoin (BTC ) fiyatı duyurunun hemen ardından düştü ve Fed faiz oranları açıklamasının yayınlanmasından sonraki ilk beş dakika içinde %1.3 düşüşle 39.900 USD’ye geriledi. Aynı zamanda, ABD S&P 500 hisse senedi endeksi %0.5 düştü.

Fed faiz oranları açıklamasında ayrıca Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin etkilerinin ABD ekonomisi için “son derece belirsiz” olduğu, ancak bunun “enflasyon üzerinde ilave yukarı yönlü baskı yaratmasının muhtemel” olduğu belirtildi.

Fed faiz oranları artışı, ABD’de son zamanlarda yüksek olan enflasyonu kontrol altına almak için Fed  faiz oranları  yükseltmesi gerektiğini uzun süredir tartışan analistler tarafından da yaygın olarak bekleniyordu.

Geçen ay ABD’de enflasyon Ocak 1982’den bu yana en yüksek seviyesi olan %7,9’a ulaştı. Bu seviye, Fed’in enflasyonu “uzun vadede” yıllık %2’de tutma hedefinin oldukça üzerinde.

Bugünkü karar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Mart ayının başlarında Kongre’ye, merkez bankasının Ukrayna’daki savaşa rağmen bu yıl faiz oranlarını artırma planında “dikkatli ilerleyeceğini” söylemesinin ardından geldi .

ABD Fed faiz Oranları 25 yıllık grafik:

Fed faiz oranları

Savaş başlamadan önce, bazı ekonomistler, yüksek enflasyon göz önüne alındığında, bugünkü toplantıda Fed’in faiz oranlarını 25 yerine 50 baz puan artırıp artırmayacağının belirsizliğini dile getirdiler. Ancak analistler, savaşın devam etmesiyle birlikte 50 baz puanlık bir artışın olası görünmediğini söylüyor.

Citi’nin küresel baş ekonomisti Nathan Sheets Wall Street Journal’a verdiği demeçte , “Jeopolitik olaylar olmasaydı, bu toplantıda kesinlikle 50 baz puan masada olurdu” dedi. “Powell’ın yapabileceği tek şey, yolun aşağısındaki 50 ihtimalini uzak tutmaktır” diye ekledi.

Bu arada, Fed faiz oranlarıkararının piyasada yaygın olarak beklenmesine rağmen, dijital varlık komisyoncusu GlobalBlock analisti Marcus Sotiriou, oynaklığın hala beklenmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamanın, Fed’in “hâlâ yavaş ve istikrarlı bir faiz artırımı planlayıp planlamadığı” konusunda daha fazla netlik sağlayacağını ve bunun piyasayı şok etmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Benzer şekilde, kripto türevleri borsası Delta Exchange’in CEO’su Pankaj Balani de artan oynaklık konusunda uyardı.

Balani, e-postayla gönderilen bir yorumda, “BTC’deki kısa vadeli ve orta vadeli oynaklığa mevcut seviyelerde sahip olmak için ilgi gördük ve bugünün ilerleyen saatlerinde Fed toplantısında şiddetli bir şekilde işlem görmesini bekliyoruz.” Dedi.

Ayrıca kripto danışmanlık şirketi Eight’ın CEO’su ve popüler tüccar Michaël van de Poppe , Twitter’da ilk hamlenin muhtemelen “sahte bir hamle” olacağını söyledi.

Van de Poppe, sahte çıkışın ardından “gerçek hareket ve ardından genel olarak bir panik hamlesi ile sonuçlanacak” diye tahminde bulundu.

Galaxy Digital’in kurucusu ve CEO’su olan kripto yatırımcısı Mike Novogratz, Fed sıkılaştırma döngüsüne başlarken bitcoin’in beklentileri hakkında yorum yaparken, Bloomberg TV’ye geçen yılki bitcoin rallisinin büyük ölçüde Fed’in daha “şahin” hale gelmesi nedeniyle sona erdiğini söyledi .

Novogratz, Fed’in faiz artırımlarına atıfta bulunarak ve “bitcoin’in bir anlatı hikayesi” olduğunu vurgulayarak, “Bitcoin’in biz bir duraklama alana kadar agresif bir şekilde toparlanabileceğini düşünmüyorum” dedi.

Bununla birlikte, hala uzun vadeli bir Bitcoin boğası olduğunu da vurguladı.

Novogratz, “Beş yıl sonra, Bitcoin [USD] 500.000’de değilse, benimseme döngüsünde yanılıyorum” dedi.

KriptoHaber: Diğer Haberlerimizi Okumak İçin:

İnstagram’da NFT Özelliği!

Cardano, 200.000 Dolarlık TVL’yi Kırdı. Bitcoin 100.000 Dolara Ulaşabilir.

Ripple, Geliştirici İlişkileri Direktörünü Kaybetti, Ripple Hakkında Bilmeniz Gerekenler.

Written by Arthur Kalk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Worldcoin durumu

Worldcoin Sayısız Ülkeden Çekiliyor!

ApeCoin Borsalarda İşlem Görmeye Başladı. ApeCoin Fiyat Analizi 2022.

Bored Ape Yat Kulübü ‘ApeCoin’ Token’ı Piyasaya Sürdü