2022 Mining kazancı nasıl hesaplanır? Mining maliyeti ne kadar? Mining karlılığı nasıl hesaplanır? Ve daha bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilecekseniz.
Kripto para madenciliğine yatırım yapmak maliyetli bir iş olabilir. Bunun için girişiminizin karlı olup olmayacağını önceden bilmelisiniz. Peki bunu nasıl anlarsınız? Bu yazımızda mining kazanç ve maliyetini nasıl hesaplayacağınızı anlatacağım.
Mining Kazanç Hesaplama 2022
Mining yaparken ana gelir kaynağınız, madenciliğini yaptığınız kripto para biriminin değeridir. Başlangıçta hangi kripto para biriminin sizin için karlı olabileceğini iyice araştırmalısınız.
Öncelikle makinenizin belirli bir zaman diliminde kaç Bitcoin çıkarabileceğini bulmanız gerekiyor. (Günlük olarak hesaplayacağız.) İlk adım olarak madencinin, toplam ağ Hash gücünün yüzde kaçını temsil edeceğini bulmak olacaktır. Örneğimizde ağ Hash oranı 15 milyon TH/s
- Hash oranımız= (Hash oranımız) / (ağ Hash oranı) = (13,5 TH/s) / (15.000.000 TH/s) = 0.00009%¹
Artık Hash payımızı öğrendiğimize göre madencilerin her gün kaç Bitcoin kazandığını hesaplamamız gerekiyor.
Madenciler için blok başına ödül 6.25 Bitcoin’dir. Ortalama her on dakikada bir yeni bir blok kazılır. Günde 1.440 dakika olduğundan günde 144 blok kazılır ve her biri 6.25 Bitcoin vermektedir.
- Günlük blok ödülü= (blok başına bitcoin) * (günlük blok) = (6.25 BTC) * (144 blok) = günde 900 BTC
- Günlük Bitcoin’lerimiz= (günde çıkarılan toplam bitcoin) * (ağ Hash payımız) = (%0,000009 * 900 BTC) = günde 0,0081 BTC
Günlük kazanç: 0,0081 * 47.000 = 380
Mining Maliyet hesaplama 2022
Mining kazancınızı hesapladığınıza göre sıra geldi işin maliyet kısmına. Sizlerle beraber mining maliyet hesaplaması yapacağız. Kağıt ve kalemlerinizi hazırlayın başlıyoruz.
Mining maliyetini ikiye ayırabiliriz:
- Bir kerelik maliyetler
- Tekrarlanan maliyetler
Tek seferlik maliyet, madencinin kendisinin ve ilgili ekipmanlarının fiyatıdır. Örnek verecek olursak; Bitmain S9’un fiyatının 2 bin dolarak olarak hesaplayalım madenci bunun yanı sıra bir güç kaynağına, İnternet kablosuna ve güç kablosuna da ihtiyaç duyacaktır. Bunların fiyatının da kabaca 200 dolar olduğunu varsayarsak başlangıç maliyetlerine 2.200 dolar harcadığımız anlamına gelir. Herhangi bir işleme başlamadan önce bu masrafların ödenmesi gerektiğini unutmayın. (Gerekli tüm ekipmanları birazdan sıralayacağım:)
Tekrarlanan maliyetiniz ise elektrik faturanız olacaktır. Çoğumuz watt birimine aşinayızdır. ancak çoğu cihazın elektrik tüketimi kilovat-saat (kWh) olarak ölçülür. Kilovat-saat (kWh), satte kullanılan kilovat (bin watt) sayısıdır.
Elektrik dünyanın her yerinde farklı fiyatlandırıldığından öncelikle kWh başına ödediğiniz fiyatı bilmelisiniz. Bunu geçmiş elektrik faturalarınıza bakarak öğrenebilirsiniz. Örneğimize geçebiliriz…
Bitmain’in web sitesi Antminer’ın güç tüketimini 1.323 watt olarak gösteriyor.
- (1.323 watt) / (kilovat başına 1.000 watt) = 1.323 kilovat
Cihazınızı tüm gün çalıştıracağınızı varsayarsak, cihazınızın günde kaç kWh harcayacağını bulmamız gerekiyor.
- (1.323 kilovat) * (24 saat) = günde 31.752 kWh
Varsayalım ki yaşadığınız yerde kWh başına ortalama fiyat 8.38 cent. Böylece günlük enerji maliyetlerimiz:
- (31.52 kWh) * (kilovat başına 8.83 kuruş)= Günlük 2.66 dolar.
Mining İçin Gerekli Olan Ekipmanlar
- Anakart
- Sabit Disk
- RAM
- Güç Kaynağı
- Ekran Kartı
Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız bu ekipmanların maliyeti sizi zorlayabilir.
Son adım olan karlılığa geçebiliriz.
2022 Mining Karlılığı
Mining karlılığımızı hesaplamaya başlayabiliriz…
- Günlük gelir: 380 dolar
- Günlük maliyet: 2.66 dolar
- Tek seferlik maliyet: 2.200 dolar
Günlük gelirimizin günlük maliyetlerimizden daha fazla olduğu için mining’in karlı olabileceğini söyleyebiliriz. Günlük karınızı hesaplamak için aşağıdaki formülden yararlanabilirsiniz.
- Günlük kar = Günlük gelir – günlük kayıplar
- Günlük kar = 380 dolar – 2.66 = 377.34 dolar
Bu, elektrik maliyetinizi ödedikten sonra günlük olarak cebinize 377.34 dolar kalacağı anlamına geliyor.
Önemli Uyarılar
Umarım bu yazı, madencilik yaparken hangi kriterleri göz önünde bulundurmanız konusunda size fikir vermiştir. Bu adımları takip ederek madenciliğin sizin için karlı olup olmayacağını ön görebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki:
- Hesaplama yaparken gelecekteki kripto para fiyatları, ağ Hash oranı, elektrik ve ekipman fiyatlarını göz önünde bulundurmayı unutmayın.
- Verilerin değişken olduğunu unutmayın.
- Örneklerde vermiş olduğumuz sayılar yurt dışı kaynaklarından alındığı için dolar cinsinden yazıldı. Elektrik fiyatları da Amerika Birleşik Devletlerine göre belirlenmiştir.
İlginizi Çekebilir:
GIPHY App Key not set. Please check settings