Son zamanlarda akılda tek bir soru var? O da Metaverse ve ona ait projeleri. Mark Zuckerberg veya Satya Nadella gibi Microsoft ve Facebook’un yani teknoloji dünyasının en büyük CEO’larından son zamanlarda bir çok yeni gelişmeler ve atılımlar duyduğumuz Metaverse’in, teknolojinin ve “internetin geleceği son nokta mı” yoksa “sadece bir video oyunundan ibaret mi kalacağı” soruları merak ediliyor.
Gelecekte neler yaşanacağı bilinmez ama şimdilik Metaverse’e ait elimizde neler var gelin bir göz atalım…
Metaverse’e ait projelere, çıkış tarihine ve akıldaki bir çok soruya cevap aramaya çalıştık.
Metaverse Nedir? Nasıl Kullanılır?
Metaverse projeleri aslında; kullanıcıların dijital bir evrende “canlı olarak” yaşadığı sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve video dahil olmak üzere teknolojinin birden çok öğesinin birleşiminden oluşan büyük bir platformdur. Metaverse’ün destekçileri, kullanıcılarının konserler ve konferanslardan sanal dünya gezilerine kadar her şey aracılığıyla arkadaşlarıyla birlikte bir yerde çalışmasını, oyunlar oynamasını ve iç içe bağlantı halinde kalmasını öngörmekte.
Girişim sermayesi şirketi Epyllion Industries’in yönetici ortağı Matthew Ball, Şubat 2021’de web sitesinde yaptığı bir makalede, “An itibariyle bir sonraki internet dünyasının zirvesindeyiz” diyerek, heyecanı bir kat daha arttırdı.
Metaverse Projeleri: Meta Ne Zaman Çıkacak?
Metaverse projeleri ne bir göz attığımızda; yeni adlandırılan Meta’nın (eski adıyla Facebook) CEO’su Mark Zuckerberg, meta veri tabanının temel özelliklerinin ana akım haline gelmesinin beş ila on yıl arasında sürebileceğini tahmin ediyor. Ancak meta veri deposunun giriş aşaması şu an mevcut. Ultra yüksek geniş bant hızları, sanal gerçeklik başlıkları ve sürekli açık çevrimiçi dünyalar, herkes tarafından erişilebilir olmasa da halihazırda çalışır durumda ve erişilebilir.
Metaverse Evrenine Ait Platformlar Hangileri?
Metaverse Projeleri: Meta Eski Adıyla Facebook
Metaverse projeleri bazında baktığımızda gözbebeği durumunda olan Meta, eskiden Facebook olarak bilinen teknoloji devi, 2014 yılında Oculus’u satın alması da dahil olmak üzere sanal gerçekliğe önemli yatırımlar yaptı. Meta, dijital avatarların VR kulaklıklarını kullanarak; iş, seyahat veya eğlence yoluyla bağlantı kurduğu sanal bir dünya tasavvur ediyor. Zuckerberg, bildiğimiz şekliyle ve şu an kullandığımız internetin yerini alabileceğine inanarak metaverse konusunda iyimser. Meta CEO’su Mark Zuckerberg geçen ay şirketin yeniden markalaşmasını açıkladıktan sonra, “Bir sonraki yeni nesil evreninde, yalnızca ona uzaktan bakmakla kalmayıp, deneyimin içinde olduğunuz daha da sürükleyici ve somutlaştırılmış internet teknolojisi olacak ve biz buna metaverse diyoruz” dedi.
Metaverse Projeleri: Microsoft Mash Platformu
Microsoft metaverse için geliştiridiği projeler bazında göz attığımızda; halihazırda hologramları kullanan yazılım devi, gerçek dünyayı artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle birleştiren Microsoft Mesh platformu ile karma ve genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamaları geliştiriyor. Bu ayın başlarında Microsoft metaverse projeleri bağlamında, 2022’de Microsoft Teams’e hologramlar ve sanal avatarlar da dahil olmak üzere karma gerçekliği getirme planlarını gösterdi. Ayrıca gelecek yıl için yapılan çalışmalarda: perakende ve işyerleri için keşfedilebilir 3B sanal bağlantılı alanların yanı sıra ABD Ordusunda askerlerin eğitimi, provalar yapması ve savaşabilmeleri için bir artırılmış gerçeklik için Hololens 2 kulaklığı üzerinden Microsoft ile birlikte çalışıyor. Bunun ötesinde, Xbox Live zaten dünya çapında milyonlarca video oyunu oynatıcısını birbirine bağlıyor.
Metaverse Projeleri: Epic Games
Fortnite’ı geliştiren şirketin CEO’su Tim Sweeney, “Epic’in metaverse inşa etmeye yatırım yaptığının bir sır olmaktan çıktığını” belirtti. Ariana Grande ve Travis Scott gibi isimlerin konserleri, film fragmanları ve solo çalışmalarının, hatta Martin Luther King Jr.’ın 1963 tarihli, tarih üzerine olan “Bir Rüyam Var” konuşmasının sanal ortamda sürükleyici bir halde yeniden revize edilmekte. Son olarak MetaHuman Creator ile fotogerçekçi dijital insanların geliştirildiği; bu teknoloji, gelecekteki açık dünya oyunlarında dijital ikizinizi nasıl özelleştireceğinize ait olabilir.
Metaverse Projeleri: Roblox
2004 yılında kurulan platform, Bloxburg ve Brookhaven gibi kullanıcıların evler inşa edebildiği çalışabileceği ve senaryolar oynayabileceği rol yapma teklifleri de dahil olmak üzere, kullanıcı tarafından oluşturulan çok sayıda oyuna ev sahipliği yapıyor. Roblox, bu yıl halka açıldıktan sonra şimdi 45 milyar dolardan fazla değere sahip. Mart ayındaki halka arz gününde, Roblox’un kurucusu ve CEO’su David Baszucki, platformu “#Metaverse vizyonumuzu gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaştırmaya” yardımcı olan herkese teşekkür etti. O zamandan beri Roblox, kaykay ayakkabısı şirketi Vans ile birlikte çalışarak oyuncuların yeni Vans kıyafetleri giyebilecekleri sanal bir kaykay parkı olan Vans World’ü yarattı ve sanal benliğiniz için kıyafet ve aksesuarları deneyip satın alabileceğiniz sınırlı bir Gucci Bahçesi açtı.
Metaverse Projeleri: Minecraft
Çocuklar tarafından sevilen bir başka sanal evren olan Microsoft’a ait Minecraft’ın metaverse projeleri, esasen oyuncuların kendi dijital karakterlerini yaratabilecekleri ve istedikleri her şeyi inşa edebilecekleri Legos’un dijital eşdeğeri olan platformdur. Ağustos ayı itibariyle Minecraft, 140 milyondan fazla aylık aktif kullanıcıya sahiptir. Pandemi sırasında, sanal gerçeklikle daha fazla vakit geçirmek zorunda kalan çocuklar arasında popülaritesi iyice arttı.
Metaverse Projeleri: Nowhere
Çevrimiçi bir cennet olarak çıkış yapan Nowhere; konserler, festivaller, toplantılar ve konferanslar düzenlemek için – kamusal veya özel kullanım için – kalıcı ve geçici sanal alanlara sahip bir platform. Platformu bir yıldan fazla bir süre önce geliştirmeye başlayan New York yapım şirketi Windmill Factory, Lady Gaga ve Nine Inch Nails için projeler yaparak adını duyurmayı başardı.
GIPHY App Key not set. Please check settings