Bu yazımızda 2022 yılında kullanabileceğiniz en iyi Ethereum (ETH) mining kartlarını sizler için derledik. Bunun yanı: Ethereum mining nedir? Mining çeşitleri nelerdir? Ethereum (ETH) mining ekipmanları hangileridir? konularını da işledik.
Ethereum Mining Nedir? 2022
Ethereum (ETH) mining temelde Bitcoin mining’e benzemektedir. Her ikisi de iş kanıtı olarak (PoW) mekanizmasını kullanıyor. Ethereum mining, kriptografik olarak zor bulmacaları çözmek için işlem güçlerini ve zamanlarını kullanan dünyanın dört bir yanından madencileri içermektedir. Başarılı olan madenciler Ethereum blok zincirine bloklar ekleyebilmekte ve karşılığında ödül elde edebilmektedir.
Ethereum’da çıkarılan her blok madenciye 5 ETH kazandırmaktadır. Toplam ETH arzında herhangi bir sınırlama bulunmaktadır.
Ethereum Madenciliğini anlamak için ilk önce PoW’un ne olduğunu ve neden gerekli olduğunu anlamanız gerekiyor. Pow, kelime anlamıyla “İş Kanıtı” anlamına gelir. Bir sistemin işleyişini aksatmaya çalışan ve istenmeyen e-postaların engellenmesi için ortaya çıkarılış bir protokoldür. 2004 yılında Hal Finney, tarafından SHA-256 karma algoritması kullanılarak “Yeniden kullanılabilir çalışma kanıtı” fikriyle dijital paraları güvence altına alacak şekilde yeniden uyarlandı. PoW, dijital paralar için güvenli merkezi olmayan ffikir birliğine izin vermektedir.
Ethereum blok zincirinin arkasındaki geliştiriciler mining algoritmasını Proof of Work’ten (PoW) Proof of Stake’e (PoS) dönüştürmeye çalışıyorlar.
Mining Çeşitleri Nelerdir? 2022
- CPU Mining: Madenciliğin en temel şeklidir. Başlangıç seviyesi için en uygun madencilik yöntemi diyebiliriz. Oldukça basittir. Sahip olmanız gereken donanımlar: gerekli yazılım ve yeterli miktarda kripto paradır.
- GPU Mining: Bilgisayarların ekran kartları yani Grafik İşlemci Birimi (GPU) ile yapılan madencilik birimidir. PoW tabanlı dijital paralar için madencilik yapılabilmektedir. Güçlü bir sistem kurmak için bir çok ekran kartını birleştirmeni gerekecektir.
- FPGA Mining: GPU madenciliğinin bir sonraki adımıdır. GPU’dan farklı olarak hem dijital devre tasarımını hem de yazılımı oluşturmanız gerekiyor. Kullanıcı dostu olduğu söylenemez.
- ASIC Mining: Yalnızca belirli bir algoritmayı çalıştırmak için tasarlanmıştır, bu nedenle çok hızlı çalışabilir ancak çalıştığı algoritmayı değiştiremez. Yüksek maliyetine rağmen kullanımı kolaydır.
Ethereum (ETH) Mining Ekipmanları Nelerdir? 2022
Mining’e dair birçok şey öğrendiğimize göre Ethereum mining için ekipmanlarımızı kurmaya başlayabiliriz. Öncelikle aşağıdaki donanım parçalarına ihtiyacınız olacak:
- Anakart: Mining’in temelidir. Kullanacağınız ekran kartları, anakartınızın sahip olduğu ekran kartı yuvalarının sayısı ile doğrudan ilişkilidir. Anakartınıza ne kadar çok ekran kartı bağlayabilirseniz karma hesaplama hızınız o kadar artar.
- Sabit Disk: Madencilik yazılımınızı depolamak için standart bir SSD sabit sürücüsü yeterli olacaktır.
- Veri Deposu (RAM): Hızlı hesaplama ve bilgi hesaplamaları için 4GB RAM yeterli olacaktır.
- Güç Kaynağı: Güç kaynağınızın boyutu, kullandığınız ekran sayısına bağlıdır. Bu nedenle güç kaynağınızın kapasitesinin ekran kartlarınızın toplamından daha fazla olduğundan emin olmak için ekran kartlarınızın ve diğer tüm bileşenlerin güç bileşimini özetlemeniz gerekir.
- Ekran Kartı: Öncelikle kendinize şu iki soruyu sorun;
- Ekipmanlarınızın ne kadar güçlü olmasını istiyorsunuz?
- Ne kadar para harcamak istiyorsunuz?
Ethereum (ETH) Mining İçin En İyi Ekran Kartları Hangileridir? 2022
Kripto para madenciliği ekran kartları için bileşenin uzun süreler boyunca çalışmasını gerektiren ağır bir süreçtir. Hızla yükselen Dolar/Euro kurları karşısında ekran kartı satın almak giderek zorlaşsa da Ethereum mining’in getirisi göz önüne alındığında kripto para madenciliği oldukça karlı bir iş olarak duruyor. Peki Ethereum mining için en iyi ekran kartları hangileri?
Kripto para madenciliği yapmak için bir ekran kartına yaklaşık 2.000 dolara harcayacaksanız, en azından satın alma maliyetinizi geri kazanabileceğinizden emin olun. Bu kısa uyarıyı yaptıktan sonra ekran kartlarını listelemeye başlayalım.
-
NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti
NVDIA GeForce RTS 3030 Ti, adeta bir ekran kartı canavarı. Hem oyun hem de madencilik için en uygun ekran kartı diyebiliriz. Ekran kartı size 2 fan 2 kat eğlence imkanı sunuyor. 2 yuvalı termal çözüm sunmaktadır. Performans ve verimlilik olarak 2050 SUPER’i geride bırakıyor diyebiliriz. Düşük enerji maliyetleriyle aylık düzenli bir gelir istiyorsanız RTX 3060 alabileceğiniz en iyi ekran kartlarından bir tanesi.
-
AMD Radeon RX 5700 XT
Hem ethereum mining hem de oyun için tercih edilen AMD Radeon RX 5700 XT performans olarak en çok tercih edilen ekran kartlarından bir tanesi. 7 nm oyun mimarisi olan Radeon DNA mimarisi (RDNA) üzerine inşa edilen 5700 XT üstün performans ve güç vaat ediyor.
-
NVIDIA GeForce RTX 2070
Eski nesil kartlardan olan RTX 2070 buna rağmen oyun ve ethereum madenciliği için oldukça uygun bir ekran kartı. Düşük maliyet ve düşük güç tüketimine sahip olan ekran kartı ilee 36MH/s’lik bir hash oranı elde etmek mümkün.
-
NVIDIA GeForce RTX 3090
NVIDIA‘nın RTX 30 serisinden bugüne kadarki en güçlü ekran kartıdır. Güçlü bir ethereum mining sistemi kurmanız için gerekli olan tüm özelliklere sahiptir. Kendi sınıfında en iyi ekran kartlarından birisi diyebiliriz. Fakat fiyat olarak başlangıç seviyesinin çok üzerinde diyebiliriz.
-
AMD Radeon RX 580
Radeon RX 580 eski bir kart olmasına rağmen 28MH/s’ye ulaşma yeteneğine sahip, bu da düzenli bir kazanç sağlamanıza yeterli olacaktır.
-
NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER
Ethereum mining yaparken en güçlü ekran kartını aramıyorsanız GTX 1660 SUPER tam size göre… RTX 20 ekran kartlarıyla aynı Turing mimarisi üzerine inşa edilmiştir ancak özel ışın izleme çekirdeklerine ve DLSS gibi süslü özelliklere sahip değildir. Bütçe dostu bir ekran kartı diyebiliriz.
KriptoHaber : Ethereum Mining ile ilgili yazımıza benzer haberler için :
2022’de Kullanabileceğiniz En İyi Mining Anakartları
GIPHY App Key not set. Please check settings
2 Comments