in

Blockchain Nasıl Çalışır ve Nedir?

Blockchain Çalışma Sistemi Üzerine Rehber

“Blockchain nedir?” sorusu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bloklardan oluşan zincir yapıdaki bir veritabanı olarak kısaca özetlenebilir. Blockchain şifrelenmiş işlem takibinin yapılabildiği bir veritabanıdır. Para transferlerinde her bir adım bir bloğu oluşturmaktadır.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte veriler merkezi sistemlere kayıtlı olmak zorunda değil. İstenilen her veri kümesinin istenilen sayıda kopyasını oluşturabilmek ve bu kopyaları dağıtabilmek mümkün. Verilerin büyük olması durumu da bu noktada herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Çok yüksek hızlı iletişim ağları sayesinde bunlar gerçekleştirilebilmektedir.

Blockchain ne işe yarar 2022 nedir?

Blockchain Tanımı

Blockchain tanımı Blok Zinciri olarak kısaca tanımlanabilir. Dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemi olarak tanımlanmaktadır. İş ağlarında yer alan işlemlerin kaydedilmesini sağlamakta olan bir sistemdir. Bu işlemlerin takip edilebilmesini gibi süreçleri kolaylaştırmaktadır. Aynı şekilde bu sistem üzerinde herhangi bir şekilde değişiklik yapılamamakta ve var olan veriler ise silinememektedir. Bir veri kayıt defteri olarak düşünülebilir. Bu deftere kayıtlı olan hiçbir veri silinmiyor ve var olan bilgiler üzerinde de değişiklikler yapılamıyor. Blokzinciri nedir sorularının cevabı bu şekilde verilebilir.

Blockchain Teknolojisi Önemi

Blockchain sistemi güvenli ve verimlidir. İş süreçleri güvenli bir şekilde kaydeder. Bilgilerin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde aktarılması sağlanır. Blokzinciri sistemi içinde sadece izni olan üyeler deftere ulaşım sağlayabilir.  Aynı şekilde sisteme ulaşabilen üyeler herhangi bir şekilde sistem üzerinde herhangi bir değişiklik meydana getirememekte ve var olan verileri silememektedir. Bu sistemi son derece ideal kılan bir diğer özelliği ise paylaşılabilen bilgiler sağlamasıdır. Her şey şeffaftır. Bu da kullanıcı için güven verici bir unsur olmaktadır.

Blockchain Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Blokzinciri nasıl çalışır soruları kişiler tarafından merak edilmektedir. Blockchain merkezi bir sisteme sahip olan bir veritabanı değildir. Tüm bilgisayarlar üzerinden blok zinciri üzerinde yer alan verilere ulaşabilmek mümkündür. Bilgilere ulaşabilmenin yanında burada yapılmakta olan işlemlerin de kimlere ait olduğu noktasında bilgiler alınabilmektedir. Aynı şekilde işlemleri ne zaman yapıldığına olan bilgiler de burada şeffaf bir şekilde görülebilmektedir.

Blockchain çalışması itibari ile birlikte teknolojide yer alan işlemler değiştirilememektedir. Bir düzeltme yapılmak istenildiğinde ancak sisteme yeni bir kayıt eklenebilmektedir. Bunun haricinde var olan detaylar üzerinde değişiklik yapabilmek mümkün değildir. Tüm detaylar bu sistem içerisinde korunmaktadır. Yapılan tüm doğru ve yanlış işlemler burada rahatlıkla görülebilmektedir.

Blockchain Sistemi Nasıl Oluşuyor?

Blockchain nasıl oluşur soruları da kişiler tarafından merak edilmekte olan sorulardandır. Bu teknolojide kimlik, bütün ağların tanıyabildiği kimlik numarası şeklinde oluşur. Kullanıcı adı ve soyadı gibi bilgiler yerine bu kimlik numarası kullanılmaktadır.  Yapılan tüm işlemler kullanıcı sistemi içerisinde yer alan matematiksel hesaplamaların şifrelenmiş şekilde zincire kaydedilir. Blok zinciri birbiri ardına gelen bilgiler ile birlikte bu şekilde oluşmaktadır. Her bir bilgi tek bir zinciri oluşturur.

Blokzinciri birbirine güçlü bağlar ile eklenir

Hash fonksiyonları ile oluşturulmuş olan karakter dizileri harfler ve rakamlar ile oluşmaktadır. Yapılan en ufak değişiklik ile birlikte farklı bir dizi oluşacaktır. Kullanıcı adı, soyadı gibi bilgiler kişisel bilgiler olmaktadır. Bu şekilde bu bilgiler kullanılmadan kimlikler ile birlikte işlemler gerçekleştirilebilmektedir. Yapılmakta olan tüm işlemler kullanıcı vasıtası ile birlikte doğrulanmaktadır. Bu şekilde de kayıtlar kalıcı bir hale gelmektedir. Bununla birlikte bu sistemin herhangi bir şekilde merkeze sahip olmadığı da anlaşılabilmektedir. Blok zinciri sistemini önemli kılan unsurlardan biri de budur. Bu sistem herhangi bir şekilde bir yere bağlı değildir, anonim bir yapıya sahiptir ve bozulamaz, hacklenemez oluşu ile birlikte önem teşkil etmektedir.

Blockchain Neden Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Blockchain kullanımı son derece güvenlidir. Başlıca kullanım sebeplerinden biri budur. Verileri güvenle saklama özelliği, verileri gizlemesi özelliği ile ön plana çıkar. Aynı şekilde verileri değiştirmek için diğer bloklardan onay alınması gerekmektedir. Bu blok sayısı kadar onay mekanizmasını devreye sokmak demek olmaktadır. Bu şekilde sistem dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehdide karşı olarak son derece korunaklıdır. Herhangi bir kötü niyetli aksiyonunun önüne geçen bu sistem güvenli oluşu ile birlikte insanlar tarafından tercih edilmektedir.

Blockchain sistemi pek çok alanda, sektörlerde kullanılabilmektedir. Kamu, finans, enerji, sağlık, tedarik gibi pek çok sektörde bu sistem kullanılabilmektedir. Blockchain sistemi değiştirmeyi ya da hacklemeyi oldukça zor ve imkansız hale getirme bir bilgi kaydetme sistemidir. Bu gibi avantajları ile birlikte pek çok sektör içerisinde güvenli bir şekilde kullanılabilmesi mümkündür.

Blockchain Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Günümüzde pek çok sektör üzerinde Blockchain sistemi kullanılmaktadır. Nakliye şirketleri, kamu, finans, enerji, sağlık sektörleri, e-ticaret devleri, global çapta ürünler sunmakta olan üretici firmalar bu sistemlerden yararlanmaktadır. Bu sistem her sektör üzerinde rağbet görmektedir. Bu teknoloji ile birlikte yoğun evrak sürecinden, gecikmelerden, hatalı işlemlerden kurtulabilmek mümkün olmaktadır. Yapılabilecek sahtekarlıklardan da bu şekilde kurtulabilmek mümkün olabilmektedir. Bu tip problemleri kökünden çözebilecek alternatif yöntemler sunması ile birlikte rağbet görmektedir.

Bazı e-ticaret sistemleri kendi ödeme altyapılarında kripto teknolojisini kullanmak için şimdiden çeşitli anlaşmalar yapmaya başlamıştır. Blockchain sistemleri ile birlikte satıcılar ödeme altyapılarını, nakliye operasyonlarını ve veri gizliliği gibi problemleri çok daha iyi bir şekilde yönetebilecektir. Muhasebe işlemleri gibi tüm işlemler bu sistemler ile birlikte hatasız olarak yönetebilecektir.

Written by Kripto Egitim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

tokenlara dair her şey

Token Nedir? Nasıl Satın Alınır?

sanal oyunlar nelerdir? 2022

Oyun Oynayarak Sanal(Kripto) Para Nasıl Kazanılır? 2022 GameFi!