in ,

Double Spending (Çift Harcama) Hakkında Ne Biliyorsunuz?

2022 yılına göre düzenlenmiş yazımız çok işinize yarayacak…

Double Spending, Çift harcama nedir 2022? konusundan kısaca bahsedilecek olunursa bitcoin kripto para birimi üzerinden tek seferde çok sayıda transfer işlemi gerçekleşmesidir. Double spending yöntemi kullanılarak yapılan çoklu işlemlerde geçerliliğin artmasını sağlar. Bu da beraberinde oluşabilecek güvenlik zafiyetlerini ön plana çıkarır.

Double Spending Çift Harcama Nedir 2022 Yaşanabilecek problemler

Double Spending (Çift Harcama) Nedir?

Çift harcama sistemi bitcoin alım satım işlemlerinde büyük kolaylık sunmuştur. Kripto para sisteminin alt yapısını oluşturan blockchain veritabanında aynı anda çok sayıda işlemi yapabilmek mümkün değil. Normal şartlarda iki veya daha fazla işlem yapılmaya çalışıldığında sistem tarafından işlemin sahte olarak algılanması söz konusudur. Bu da işlemin geçersiz sayılmasına neden olur. Çift harcama yöntemi sayesinde transfer işlemi aynı anda birden çok kere gerçekleşebilmektedir. Bu da güvenlik açığının oluşmasına ve dolandırıcılık uygulamalarının başlamasına zemin hazırlar. Bitcoin alım satım işlemlerinde Double Spending gibi oluşabilecek güvenlik açıklarının önlenebilmesi için blockchain merkezi altyapısı oluşturulmuştur.

Double Spending (Çift Harcama) Nasıl Oluşur? 2022

Double spending/ çift harcama dolaşımda bulunan ve satışı yapılan kripto para biriminin aynı anda birden fazla kullanılması durumudur. Tek bir ödeme ile birden çok işlem illegal olarak sağlanmış oluyor. Çift harcama sistemi kullanılarak farklı saldırı teknikleri denenmiştir. Bunlar arasında “yarış saldırısı” olarak adlandırılan “race attack” çelişkili işlemler ile kafa karıştırarak aynı anda farklı kullanıcıları tek bir varlığı gönderme saldırısıdır. Buna sebep olan durum ise yapılan işlemler karşılığında ödeme onayı gelmeden satış gerçekleşmişse bu riski ile karşı karşıya kalınabilir. Aslında transfer işlemi hiçbir zaman gerçekleşmemiştir. Bu nedenle kişi aynı kripto parayı tekrar kullanabilir.

%50 bir saldırısı adı verilen çift harcama farklı bir tekniktir. Attack 51 olarak da bilinmektedir. Diğerine göre teorik olarak olabilecek gibi gözükse de gerçekte kullanılamamaktadır. Burada daha geniş ve büyük bir para hacmine sahip olmak ve işlem gücünün yüksek olması gerekir.

Çift Harcama (Double Spending) Neden Problem Olarak Görülür? 2022

Çift harcama kripto paraların usulsüz olarak kullanılması demektir. Bitcoin borsalarında çift harcama saldırısı olarak geçer. Bu güvenliği zedeleyici bir durumdur. Buna engel olabilmek için blockchain veri tabanı oluşturulmuştur. Buna rağmen farklı para birimleri üzerinde geçmiş yıllarda çift harcama saldırıları meydana gelmiştir. Bu kripto para borsalarında güvensizliğin oluşmasına neden olmaktadır.

Double Spending (Çift Harcama) Nasıl Korunur? 2022

Çift harcama nasıl yapılır konusu net bir şekilde anlaşıldığında buna karşı bir korunma geliştirilebilir. İki farklı işlemin aynı anda tek bir kripto para birimi ile gerçekleşmesi anlamına gelen çift harcamadan korunmak için ağ üzerinde onaylanmamış işlemleri yok saymak gerekir. Bitcoin ile ciddi bir harcama yapılacaksa transfer işlemleri sırasında alt limit olarak en az 3 onay beklenmelidir. Bazen bu blog onay sayısı daha da arttırılarak güvenlik korunmuş olunur.

Written by Argi Dünyası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

BTC vs ETH farkları neler? bitcoin ethereum farkları

Bitcoin ve Ethereum’u Duymayan Kalmadı. Peki Arasındaki Farkları Biliyor Musunuz?

Bitcoin 42 bin dolar seviyelerine kadar gerileyerek son iki ayın en düşük seviyesine ulaştı. Bitcoin düştü!

Bitcoin Düştü! Bitcoin’de Sert Düşüş 2022 ‘de Devam Edecek Mi?