in , ,

NFT’lerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz?

NFT dolandırıcılığı daha yaygın hale geldi. Bunlardan korunmamız için ne yapmamız gerekir?

NFT dolandırıcılığı ve hırsızlık daha yaygın hale geldi. NFT’lerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz?  NFT hırsızlığı karşısında yapılabilecekler, işte bunları önlemek için atabileceğiniz adımlar.

Geçen yıl NFT’ler için eşi görülmemiş bir yıldı. Mavi çipli koleksiyonlardan, topluluk üyelerinin büyük bir akışına katılan ünlülere kadar, alan 12 ay öncesine kıyasla çok hızlı bir yükseliş yaşadı.

Bu, fırsatlar ve geniş büyüme potansiyeli getirse de, potansiyel dolandırıcıları da cezbetmiştir. NFT dünyasının merkezi olmayan doğası nedeniyle, birçoğu bir dizi dolandırıcılığa karşı savunmasız kaldı. Ve çoğu durumda, onlara karşı koymak yapılabilecek çok az şey vardı. NFT’lerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz 2022

Dolandırıcılar daha sofistike hale geliyor ve her gün birileri en değerli NFT’leri kaybetme konusunda tweet atıyor. Koleksiyonerlerin her zamankinden daha dikkatli olması gerekiyor. Koleksiyonerler nasıl dikkatli olacak?

NFT'lerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz

Ana Hedefler (NFT’lerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz? 2022)

NFT alanı hala deneysel aşamalarındadır; Birçoğu onu Vahşi Batı ile karşılaştırdı. Kapsamlı bir müşteri desteği yoktur, bu nedenle kayıpları “yetkililere” bildiremezsiniz. Yine de alan 2021’de hala milyarlarca dolar üretti. Burayı dolandırıcılar için mükemmel bir üreme alanı yapan da bu.

Sözde “mavi çip” NFT’ler en çok hedefleniyor, belki de şu anda 96 ETH taban fiyatına sahip olan Bored Ape Yacht Club’dan daha sık değil. Bu, bir dolandırıcının tek bir tıklamayla yüz binlerce doları kazanabileceği anlamına gelir. Güçlü bir topluluk ve pozitiflik duygusu üzerine inşa edilmiş bir alanda,  dolandırıcıların konuşmalara sızması ve NFT sahiplerini manipüle etmesi hala korkutucu derecede kolaydır. Gerçekten gereken tek şey, yargılamada bir anlık bir gecikmedir.

Blok zinciri ve NFT’ler özerklik sağladı, ancak bu aynı zamanda varlıklarımızdan sorumlu olduğumuz anlamına da geliyor – hiçbir banka sizin için onları izlemiyor. Farklı dolandırıcılık türlerini anlamak, NFT’lerinizi güvende tutmanıza yardımcı olacaktır.

NFT dolandırıcılığı 2022

NFT Dolandırıcılık Türleri (NFT’lerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz? 2022)

Sahte İnternet Siteleri

Genellikle, çok beklenen NFT düşüşleri sırasında, özellikle koleksiyon doğrulanmamışsa, hangisinin meşru koleksiyon olduğunu doğrulamayı zorlaştırabilecek bir dizi OpenSea sayfası açılır. FOMO süzme ve zaman akışı ile birçok koleksiyoncu, varlıkların nereden basıldığını doğrulamak için fazladan bir adım atmakta başarısız oluyor ve yanlış NFT’yi basıyorlar.

Kısa bir süre sonra, koleksiyon bu NFT ile birlikte OpenSea’den kaldırıldı, ancak dolandırıcıların hala alıcının parası var. Bu, yakın zamanda, birçok kişinin kandırılarak sahte bir OpenSea sayfasından para basması için yüzlerce dolar kaybettiği Punks Comic’te meydana geldi.

Sahte İnternet Sitelerine Karşı Yapılması Gerekenler

  • Doğrulanamayan bağlantılara asla tıklamayın.
  • Etki alanı bağlantısını iki kez kontrol edin; bir dolandırıcı web sitesi genellikle yalnızca bir farklı karakterle ayırt edilebilir.
  • Önce resmi koleksiyonun Twitter’ına veya Discord’a giderek doğrulanmış bağlantıyı bastığınızı onaylayın.

Sahte Airdroplar

Blok zincirinde bulunan NFT’ler nedeniyle cüzdan adresiniz herkese açıktır ve her hareketiniz de öyle. Bu, herhangi birinin hesabınızla etkileşime geçebileceği ve bir airdropta olduğu gibi sormadan cüzdanınıza NFT gönderebileceği anlamına gelir.

Dolandırıcılar, onlarla etkileşime geçmenizi sağlamak ve kişisel bilgilerinizi elde etmeye çalışmak için genellikle cüzdanınıza NFT’ler gönderir, bu nedenle, kökenlerini doğrulamadığınız sürece yeni NFT’lerle etkileşime girmemek en iyisidir.

Sahte Hesap Açma

Gerçek Hesapları Taklit Etme belki de en kötü niyetli dolandırıcılıktır ve çeşitli yöntemler gerektirebilir.

Son zamanlarda, dolandırıcılar twitter’da veya başka platformlarda NFT konularıyla ilgilenen kullanıcıları tespit edip fake (sahte) hesap açıp profilini kopyalıyor. Genellikle kullanıcı adlarının sonuna anlaşılamayacak şekilde aynı harfleri uzatıp gerçek hesapmış gibi insaları kolayca kandırabiliyor.

Hesabın nasıl kullanıldığından veya potansiyel dolandırıcılık kurbanlarına DM’ler gönderilip gönderilmediğinden emin olamıyoruz, ancak hesabın yalnızca kötü amaçla oluşturulduğunu varsayabilirim. Bu tür dolandırıcılıklar giderek daha yaygın hale geldi ve bazı sahte hesaplar daha gerçek görünmek için binlerce takipçi ekledi ve benzer twitterleri paylaşıyorlar. NFT’lerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz? 2022

Sahte Hesaplar Karşısında Ne Yapmalıyız?

  • Çok sayıda takipçiye sahip olmak, bir hesabın gerçek olduğu anlamına gelmez.
  • Twittleri ve hesabı kimin takip ettiğini her zaman iki kez kontrol edin.
  • Sahte bir hesap olduğunu doğrularsanız, Twitter’a bildirin.

 

Ayrıca, dolandırıcıların benzer şekilde, genellikle Discord veya Twitter’da saldırı kurbanlarına destek sunmak için bir profil oluşturduğu marka kimliğine bürünmeler de vardır.

Sahte Bağlantılar (Sahte Link)

Dolandırıcılar, kullanılıcarın e-postalarına sahte OpenSea teklifleri göndererek alıcılardan “görüntüle” düğmesini tıklamalarını ister. Bu bağlantılar genellikle sizi cüzdanınızı ve tohum cümlenizi soran sahte bir sayfaya götürür. (Asla birine tohum cümlenizi göndermeyin.) Benzer dolandırıcılık Discord’da yaygındır. Bir dolandırıcı bilginizi aldığında, tüm varlıklarınızı başka bir cüzdana aktarır ve satar ve onları durdurmanın hiçbir yolu yoktur. Kendinizi mümkün olduğu kadar çok NFT kurtarmak için bir yarışta bulacaksınız.

Pek çok dolandırıcı, NFT’leri sadece boşaltmak için düşük fiyatlara satar ve şüpheli alıcılar, satıcının bunları nasıl elde ettiğini sormak yerine, onları satın alırlar. Bazen platform topluluğu çabaları bunu engellemeye yardımcı olabilir, ancak her zaman değil.

En İyi NFT Güvenlik Önlemleri

En İyi NFT Güvenlik Önlemleri

Varlıklarınızı güvende tutmanın diğer yolları şunlardır:

  • Bağlantıları tıklamadan önce doğruladığınızdan emin olun; bilinmeyen kaynaklardan gönderilen rastgele veya bozuk bağlantılara asla tıklamayın.
  • Ekranınızı asla paylaşmayın.
  • Herhangi şeyi basmadan önce, NFT’nin nerede basıldığını belirtmesi gereken sözleşme adresini kontrol ettiğinizden emin olun. OpenSea’de doğrulandıysa, yasal olmalıdır. Gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen öyle.
  • Kurtarma kelimelerinizi asla kimseyle paylaşmayın.
  • Temel ifadenizi telefonunuzdan ve bilgisayarınızdan uzak tutun; birden çok kopyası güvenli yerlerde olacak şekilde çevrimdışı saklayın.
  • Her zaman doğrulanmış web sitesinde para bastığınızı onaylayın.
  • Birçokları için, onları kötüye kullanan botlar ve dolandırıcılar nedeniyle Discord DM’lerini tamamen kapatmak daha kolay ve daha güvenli.
  • OpenSea gibi doğrulanmış siteleri yer imlerine ekleyin; sahte sayfalara inmeyi önlemeye yardımcı olur.
  • Yardıma ihtiyacınız olursa, asla önce bir DM gönderilmeyeceksiniz; yardım için sosyal medyaya değil resmi sitelere gidin.
  • Güvenilir arkadaşlarınıza sorular sorun, yanıtlar için resmi ekiplere başvurun ve güvenliğinizi ve güvenliğinizi ön planda tutan sorular sormaktan çekinmeyin.
  • Ekstra bir güvenlik katmanı olan iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın.
  • Güçlü ve benzersiz parolalar kullanın; her hesap oluşturduğunuzda farklı bir parola kullanmak akıllıca olur.
  • Ledger veya Trezor gibi bir donanım cüzdanı kullanın; bu soğuk cüzdanlar çevrimdışıdır, bu nedenle özel anahtarınız aracılığıyla sizden başka kimse ona erişemez.

KriptoHaber: İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler:

LimeWire NFT Pazar Yeri Olarak Yeniden Diriliyor!

Çin’in İnternet Devi WeChat, NFT Platformlarını Kısıtladı!

Manchester City Metaverse’de Etihad Stadyumu’nu İnşa Edecek!

 

Written by SevanY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Shiba Coin Geleceği Shiba Coin Fiyat

Shiba Coin Geleceği İle ilgili Tahminler!

Kripto Madenciliğin Çevreye Etkisi Nedir? ABD Temiz Enerji İçin Ne Yapıyor

ABD Bitcoin Madencilik Şirketi Temiz Enerji için Ne Yapıyor?