in ,

Akıllı Kontratlar (SmartContract) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bilmeyenler için A’dan Z’ye inceledik…

2022 yılında Akıllı kontratlar yani sözleşmeler (smartcontract) kripto para alanında yapılan işlemlerin güvenilir bir ortamda gerçekleşmesini sağlar. Teknolojik altyapı sayesinde yapılan bütün ödemeler herkes tarafından şeffaf bir platformda izlenebilir ve takip edilebilir. Akıllı kontratlar/sözleşmeler sayesinde yapılan her işlem gerçekleştiğinde geri alınamaz ve bu da güven güvenlik açısından büyük bir önem sağlar. 2022 Akıllı kontratın ne olduğuna, prensiplerine, önemine ve nasıl çalıştığına gelin birlikte göz atalım…

Akıllı Kontrat Smart Contracts nedir ve nasıl çalışır?

Akıllı Sözleşme yani Kontratlar (SmartContract) Nedir ve Nasıl Çalışır? 2022

Akıllı sözleşmeler özellikle bir merkezi noktası bulunmayan kripto para birimlerinin daha güvenilir bir platformda işleyebilmesi ve yürütülebilmesi için önemlidir. Oluşturulmuş bu bilgisayar programları basit ama etkili bir yöntem olarak görülür. Burada yapılan işlemlerde insan müdahalesi yoktur. Otomatik olarak kodlar üzerinden oluşturulan bir yazılım sayesinde gerçekleşir. Tüm bu sistematik yapı blokchain ağı üzerinde işlem görür.

Akıllı kontrat nedir oldukça basit ve kolay algoritmalar bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Bu alanda tetikleyici unsur olarak görülen bireylerin bilinçli hamleleri doğrultusunda çalışır. Bunun dışında setabil konumda bulunur. Bu da güvenlik açığının oluşmasının önüne geçer. Yapılan her işlem bir tetikleyici unsur olarak görülür ve bu sırada güvenilir bir altyapı sunan blockchain aracılığı ile doğrulama özelliği çalışmaya başlayarak işlemler güvenilir bir şekilde gerçekleşir.

Akıllı Kontratlar (SmartContract) Nasıl Çalışır? 2022

Akıllı kontrat/ sözleşme çalışması özel olarak verilen emirler doğrultusunda aktif hale getirilebilir. Sistem otomatikleştirilmiştir ve verilen emirler doğrultusunda harekete geçer. Bu sayede bitcoin borsasında yapılacak olan her türlü para alışverişinde dengelenmesini sağlar. Bir para birimi transfer yöntemi ile farklı bir para birimine çevrilebilir ve aktarım sağlanabilir.

Akıllı sistem üzerinden gerçekleştirilen her türlü işlem kişiselleştirmeye uygun bir zemin hazırlar. Belirli bir komut verildiği zaman yalnızca işlem yapılabilir. Bu da akıllı kontratın programlandığı ve desteklendiği ortamda farkında olmadan ve gizli bir şekilde hesaplarda ve işlemlerde değişiklik yapılmasının önüne geçer. Akıllı kontrat kripto para alanında yapılan her türlü işlemin güvenilir bir sahada gerçekleşmesini sağlar.

Akıllı Kontratlar (SmartContract) Prensipleri! 2022

Smartcontract çalışma prensibi farklı kodların bir araya gelmesi ile oluşur ve kendi kendine çalışabilen otomatik bir sistematik oluşturulmuş olur. İşlenen kod bir işlemin gerçekleşmesini sağlarken farklı bir işleminde tetiklenmesini sağlayabilir. Bu nedenle sistem kendi kendine var olabilir ve işlemler arası aktarım sağlanabilir. Akıllı kontrat sistemi içerisinde her bir sözleşme bilgisayar algoritması aracılığı ile farklı bir dile dönüştürülerek bloklanır.

Her bir blok parçacığının belirli bir görevi bulunur. Buna göre kripto para borsasında yapılacak tüm işlemler belirtilen zamanlarda istenen noktaya gönderilebilir ve işlem başarı ile gerçekleşir. Hem de tüm bu süreçte yapılan işlemler güvenilir bir ortamda ve dokunulmazlık ilkesi ile gerçekleşir.

Akıllı Kontratlar (SmartContract) Önemi Neler? 2022

Smart contract sağlamış olduğu en büyük fayda yapılan işlemlerin güvenilir bir şekilde gerçekleşebilmesidir. Alım ve satım işlemlerinde bir merkeze bağlı kalmadan ya da herhangi bir kuruma gitmeden işlem yapabilmeyi destekler. Kripto para borsasında sıklıkla kullanılan ve güvenilir ödeme seçeneği olarak alım ve satım işlemi gerçekleştirmeyi kolaylaştıran bir sistematik yapıdır.

Akıllı kontrat sayesinde anlaşma taraftarlarının yapılan işlemi onayladığını göstergesi olarak kabul edilir ve açık bir kaynak defter üzerinde kayıt altına alınır. Burada çok sayıda yedeği bulunmaktadır. Bu nedenle işlemin kaybolması gibi bir ihtimal söz konusu değildir. Aracı kurumlar tamamen ortadan kalktığı için oluşan giderler azalır el ile müdahale edebilmek mümkün olmadığı için ileriye dönük olarak oluşabilecek manuel hataların önüne geçilmiş olunur.

Akıllı Sözleşmelerin Faydaları Neler? 2022

  • Aracı kurum ve kuruluşları, avukatları ortadan kaldırdığı ve tüm süreci kendi kendine işleyen bir hale getirdiği için süreci hızlandırır.
  • Aynı şekilde bu aracı kurum ve kişileri ortadan kaldırdığı için giderlerin en aza inmesini sağlar.
  • Şifrelenip dağıtık defterlerde tutulduğu için kaybetmenize imkan yok. Yüzlerce yedeği bulunuyor.
  • Olası hataların önüne geçer çünkü sistem otomatik hale getirildiği için manuel dokunuşlardan uzaktır.

Akıllı sözleşmelerin ne olduğunu, ne kadar faydalı olduğu konusunda hemfikiriz diye düşünüyorum. Her şey harika fakat unutmamamız gereken 2 önemli nokta var.

1- Akıllı sözleşmeler ücretsiz değildir. Bu işlemlerin yerine getirilmesi için çok düşük de olsa ücretler ödeniyor. (Eth transfer ücreti örneğin.)

2- Akıllı sözleşmeler için henüz “kusursuz” demek pek doğru olmaz. Hacklenmesi çok zor olsa da imkansız değildir şu aşamada ve aynı zamanda kodları hazırlayan kişiler tarafından yapılabilecek bazı hatalar da ciddi sorunlara neden olabilir.

Geleceğin teknolojilerinden birine tanıklık ettiğimiz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Bu alanda çok büyük fırsatlar var ve bu fırsatları değerlendirenler geleceğin devleri olacak gibi görünüyor. Bu nedenle akıllı sözleşmeleri, blokchain teknolojisini iyi anlamak oldukça önemli.

KriptoHaber: İlginizi Çekebilecek Diğer Kripto Para Haberleri:

2022’de Bitcoin’e Yatırım Yapmak Doğru Mu?

Bitcoin 38 Bin Dolara Düşer Mi?

2022 Kripto Para Gelişmeleri Neler?

Written by Argi Dünyası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Solana, Chainlink Ve Enjin Coin Fiyat Analizleri

Kripto Para Long Short Neler Oluyor?

Kripto Piyasasındaki Long & Short Pozisyon Nedir?