in ,

Web 3.0 Nedir? Web 3.0’ın Kripto Para İle İlişkisi Var Mı?

Web 3.0 hakkında bilmeniz gerekenleri tek bir yazıda toparladık…

Web 3.0 Nedir? Web 3.0 ne zaman gelecek? Web 3.0 örnekleri nelerdir? Web 3.0’ın kripto para ile işkisi nedir? Ve Web 3.0 tam listesini sizler için tek bir yazıda topladık. Web 3.0’a dair kafanızdaki tüm sorulara yazımızda cevap bulabileceksiniz. Hazırsanız Web 3.0 dünyasına giriş yapıyoruz. Keyifli okumalar.

Web 3.0 Nedir?

O’Reilly ve diğerleri tarafından 1999 ve 2004 yılları arasında icat edilen Web 2.0, bilgi tüketimi için tasarlanmış pahalı sunuculardan sunulan statik masaüstü web sayfalarından, Uber, AirBnB, Facebook ve İnstagram gibi etkileşimli mecralara dönüşmesidir. Web 2.0 üç temel üzerine kuruldu: mobil olmak, sosyal olmak ve bulut transferi.

2007’de iphone’nun piyasaya sürülmesiyle mobil internet erişimi hem kullanıcı tabanını hem de Wed’in kullanımını büyük ölçüde genişletti: evde birkaç saat masaüstlerinden internete bağlanmaktan “her zaman bağlı” bir duruma geçtik. Web tarayıcısı, mobil uygulamalar ve kişisel bildirimler artık herkesin cebindeydi.

Sosyal ağlara kadar internet karanlık ve anonim bir yerdi. Bu sosyal ağlar, kullanıcıları tavsiyeler ve yönlendirmeler de dahil olmak üzere içerik oluşturmaya ikna etti: bizi çevirim içi fotoğraf paylaşmaya ikna etmekten AirBnb’de bilinmeyen yolculara evimizi emanet etmeye kadar itti.

Bulut, internet sayfalarının ve uygulamalarının üretimini ve bakımını metalaştırdı:

Web 2.0 dalgası hala meyvelerini verirken, aynı zamanda, mantıksal olarak Web 3.0 olarak adlandırılan internet uygulamalarından bir sonraki büyük paradigma değişiminden il k büyüme filizlerinin çıktığını görüyoruz. Web 3.0 zamanla şimdiye kadarki her şeyi gölgesinde bırakacak daha da temel bir bozulmadır. Açık, güvenilmez ve izinsiz ağlara doğru bir sıçramadır.

Web 2.0’ın mobil, sosyal ve bulutun gelişiyle yönlendirildiği yerde Web 3.0 büyük ölçüde üç yeni teknolojik yenilik katmanı üzerine inşa edilmiştir: uç bilgi işlem, merkezi olmayan veri ağları ve yapay zeka.

Web 3.0’a geçiş, veri merkezini en uç noktaya kadar yayıyor ve çoğu zaman doğrudan bizim elimize geçiyor. Büyük eski veri merkezleri 2025’te 2010’a kıyasla 160 kat daha fazla veri üretip tüketeceği tahmin edilen telefonlar, bilgisayarlar, cihazlar, sensörler ve araçlara yayılmış çok sayıda güçlü bilgi işlem kaynağıyla destekleniyor.

Yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları, yararlı hatta bazen hayat kurtaran tahminler ve eylemler oluşturacak kadar güçlü hale getirdi.

Web 3.0, dağıtılmış kullanıcıların ve makinelerin üçüncü taraflara ihtiyaç duymadan eşler arası ağların bir alt katmanı aracılığıyla veri, değer ve diğer karşı taraflarla etkileşime girebildiği bir geleceği mümkün kılar.

Web 3.0 gelişimi

Web 3.0 İle Gelecek Yenilikler

Web 3.0 ile insanlar, makineler ve işletmeler bir aracı olmadan değer, bilgi ticareti yapabilecek ve tanımadıkları veya henüz açıkça güvenmedikleri küresel karşı taraflarla çalışabilecekler. Web 3.0’ın sağladığı en önemli gelişme, küresel ölçekte koordinasyon için gereken güvenin en aza indirilmesidir. Bu her bir bireye açıkça güvenmeye ihtiyaç duymaktan ve/veya dışsal olarak güvenme elde etmeye çalışmaktan ziyade bir ağın tüm bileşenlerine dolaylı olarak güvenmeye yönelik bir hareketi işaret eder.

Web 3.0, hem insan hem de makine etkileşimlerinin ölçeğini ve kapsamını bugün hayal edebileceğimizin çok ötesine taşıyacaktır. Kesintisiz ödemelerden, güvenilir veri aktarımlarına kadar uzanan bu etkileşimler büyük ölçüde artan potansiyel karşı taraflarla mümkün olacaktır. Web 3.0, ücretli aracılardan geçmek zorunda kalmadan dünyadaki herhangi bir kişi veya makine ile etkileşime girmemizi sağlayacaktır. Bu değişim küresel kooperatiflerden merkezi olmayan özerk organizasyonlara ve kendi kendini yöneten veri pazarlarına kadar, önceden hayal bile edilemeyen yepyeni bir iş ve iş modeli dalgasını mümkün kılacaktır.

Web 3.0 dalgası, kripto para birimlerinin ilk kullanım durumunun çok ötesine geçiyor. Artık mümkün olan etkileşimlerin zenginliği ve mevcut karşı tarafların küresel kapsamı sayesinde, Web 3.0 bireylerden, şirketlerden ve makinelerden gelen verileri verimli makine öğrenme algoritmalarıyla kriptografik olarak bağlayacak ve temelde yeni pazarların ve ilişkili iş modellerinin yükselişine yol açacaktır.

Blok zincirinin yanı sıra internetin gelişimine katkıda bulunacak son derece gelişmiş teknolojiler olan: sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR), yapay zeka (AI), ve makine öğrenimi (ML).

Web 3.0 nedir

Web 3.0’ın Kripto Para İle İlişkisi

İlk olarak merkezi olmayan finans (DeFi), ardından takas edilemeyen Tokenlar ve şimdi de Web 3.0… Biraz belirsiz olsa da bu terim çeşitli şekillerde interneti daha akıllı hale getirmek anlamına geliyor.

Cryptonews’e konuşan endüstri mühendisleri, kripto varlıklarının merkezi olmayan internet için yeni bir teşvik ve koordinasyon sistemi oluşturmaya hizmet etmesiyle kriptonun web 3.0’ın merkezinde olacağını öne sürüyor.

Web 3.0 teknolojisi üzerinde çalışan çoğu insan bunu ademi merkeziyetçilikle ilişkilendiriyor. Bu nedenle kripto para birimi ve blok zinciri vazgeçilmez olmasa da önemli bir rol oynamaktadır.

Merkezi olmayan video dağıtım platformu Livepeer’in (LPT) ürün lideri Adam Soffer, kripto para birimlerinin ve blok zincirinin Web 3.0’ın merkezinde olduğunu savunarak şu ifadeleri kullandı:

Geliştiricilerin ekonomik kuralları ve teşvikleri açık kaynaklı yazılımlara yerleştirilmelerine ve belirteçlerle koordineli ağlar oluşturmalarına izin veren şeydir. Bireyleri Web 3.0 protokollerine katılmaya teşvik etmek, geliştiricilere ve topluma büyük ölçekli koordinasyon gerektiren sorunlarla mücadele etme gücü verir.

Web 3.0 nedir?

Web 3.0 Örnekleri

Şu anda merkezi olmaya Web 3.0 teknolojisinin örneklerini sunan platformlar açısından, hangilerinin en dikkate değer olduğu konusunda farklı görüşler mevcut.

Adam Soffer için “Dağıtılmış İş Protokolü” kategorisine giren projeler en ilgi çekici olanlar arasında. Buna, “geliştiricilerin uygulamalarında veri depolamak için yeni yollar oluşturmasına olanak tanıyan ve aynı zamanda bireyleri veriden para kazanan ve bağış yapan merkezi depolama hizmetlerinden uzaklaşmaya yetki veren, merkezi olmayan, açık kaynaklı bir depolama ağı olan” Filecoin (FIL) örnek verilebilir.

Ayrıca kullanıcıların blok zincirlerinden blok zincirleri hakkında veri elde etmelerini sağlayan Graph (GRT) iyi bir Web 3.0 örneği olabilir.

Soffer, tahmin edilebileceği gibi merkezi sağlayıcılar tarafından alınan maliyetin çok altında video kod dönüştürme gibi temel hizmetler için dağıtılmış altyapı sağlayan bir platform olan Livepper’ı (LPT) da favorileri arasına ekliyor. “Bunlar, hizmet kalitesi, fiyat ve konum temelinde rekabet eden düğüm operatörleri tarafından sağlanır.” dedi

Muhtemelen Web 3.0’ın en belirgin örneklerinden biri, İnternet’in ve çeşitli web tabanlı hizmetlerin ve sitelerin merkezi olmayan bir sürümünü sunmayı amaçlayan İnternet Bilgisayarıdır.

DFINITY Vakfı’nın sözcüsüne göre, İnternet Bilgisayarında halihazırda çalışan ve Web 3.0’ın potansiyelini vurgulayan bir dizi platform var. Bunlar: 12.000’den fazla kullanıcısına ait merkezi olmayan bir Reddit sürümü olan DSCVR, 19.000 kullanıcılı gerçek zamanlı bir mesajlaşma uygulaması olan OpenChat ve kullanıcılarının oy vermesine olanak sağlayan profesyonel bir topluluk ağı olan Distrikt örnek verilebilir.

Sektörü dışardan gözlemleyen Nick Mancini, en umut verici Web 3.0 alt alanlarının merkezi olmayan borsalar, medya, sanat ve depolama olduğunu söylüyor. Nick Mancini:

Uniswap veSushiswap gibi merkezi olmayan borsalar token ticareti yapma şeklimizi değiştiriyor Steemit iletişim kurma şeklimizi değiştiriyor, OpeanSea dijital sanat satın alma ve satma şeklimizi değiştiriyor ve Filecoin (FIL), Storj (STORJ) ve Sia (SC) merkezi olmayan dosya depolamada sorumluluğu üstleniyor. Bunlar inovasyonla mücadele eden şirketlerin sadece birkaç örneği.

Web 3.0 nedir

Web 3.0 Ne Zaman Gelecek?

Yarının interneti olarak adlandırılan Web 3.0, interneti temelinden şekillendirerek hayatımızı değiştirecek bir sonraki büyük şey gibi görünüyor.

Web 1.0, 1996-2004 yılları arasında tek taraflı internet kullanımı sunan bu dönem 2004 yılında katılımcı internet anlayışı olan Web 2.0’a yerini bıraktı. 2004-2016 yılları arasında hüküm süren Web 2.0, 2016 yılından itibaren yerini Web 3.0’a bıraktı.

Web 3.0’ın da bir gün biteceği gerçek. 2020’lerin sonlarına doğru Web 4.0’ı konuşuyor olabiliriz.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Bu Kripto Para 2022’nin Ethereum’u Olacak!

Stephen Curry Metaverse Evreni İçin NFT Üretiyor!

2022’de Kullanabileceğiniz En İyi Mining Anakartları

Token İle Coin Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Written by aykutoz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

2022’de Sosyal Medyada Takip Etmeniz Gereken En İyi Kripto Para Yorumcuları

Cardaono 2022 Eğrisi nasıl olacak?

Cardano (ADA) Coin 2022 Yılı Beklentileri ve Sürpriz Altcoin Analizleri!