in , , , ,

Korku ve Açgözlülüğü Kripto Borsalarında Ne Belirler?

2022 Yılında Korku ve Açgözlülük indeksi ve kripto para dünyasındaki yerini bu yazımızda ele alıyoruz…

Yatırım alanında, korku ve açgözlülük, yatırımcı davranışını etkileyebilecek güçlü duygulardır ve bu da borsayı etkileyebilir. “Korku ve Açgözlülük Endeksi” ise CNN Money tarafından geliştirilen herhangi bir zamanda borsayı bu duygulardan hangisinin yönlendirebileceğini belirlemek için tasarlanmış çok faktörlü bir borsa duyarlılığı göstergesidir. Korku ve Açgözlülük Endeksinin: “faktörleri”, “geliştiricisi”, “kullanımı”, “Kripto paralarda ve Bitcoinde Korku ve Açgözlülük Endeksini” inceleyeceğimiz yazımıza başlıyoruz…

Korku ve Açgözlülük Endeksi Nedir?

Korku ve açgözlülük endeksi, bazı yatırımcılar tarafından piyasayı ölçmek için kullanılan bir araçtır. Aşırı korkunun, hisse senetlerinin içsel değerlerinin çok altında işlem görmesiyle sonuçlanabileceği ve dizginlenemeyen açgözlülüğün, hisse senetlerinin değerinin çok üzerinde teklif verilmesiyle sonuçlanabileceği görüşüne dayanmaktadır.

bitcoin korku ve açgözlülük endeksi nedir? 2022

Korku ve Açgözlülük Endeksi Kim Tarafından Geliştirilmiştir?

Korku ve açgözlülük endeksi, yatırımcıları etkileyen iki temel duyguyu ölçmek için CNN Money   tarafından geliştirilmiştir. CNN, yedi farklı korku ve açgözlülük faktörünü inceler ve yatırımcı duyarlılığını 0’dan 100’e kadar bir ölçekte puanlar.

Cnn Money Korku ve Açgözlülük Endeksi faktörleri nelerdir? 2022

CNN Money’nin Piyasada Ne Kadar Korku ve Açgözlülük Olduğunu Belirlemek İçin Kullandığı 7 Faktör Nelerdir?

  1. Hisse Fiyat Momentumu: Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin (S&P 500) 125 günlük hareketli ortalamasına (MA) karşı bir ölçümü
  2. Hisse Senedi Fiyat Gücü: New York Menkul Kıymetler Borsası’nda (NYSE) 52 haftanın en düşük seviyelerine ulaşan hisse senetlerine karşı 52 haftanın en yüksek seviyelerine ulaşan hisse senedi sayısı
  3. Hisse Fiyat Genişliği: Yükselen hisse senetlerindeki işlem hacimlerinin azalan hisse senetlerine karşı analiz edilmesi
  4. Put ve Call Opsiyonları: Put seçeneklerinin alım seçeneklerinin gerisinde kaldığı, açgözlülüğü ifade eder veya korkuyu gösterir.
  5. Önemsiz Bond Talep – üzeri için iştah Ölçme riski arasındaki yayılmasını ölçerek stratejileri verim üzerinde yatırım dereceli tahviller ve önemsiz tahvil.
  6. Piyasa Oynaklığı – CNN, 50 günlük bir MA üzerinde yoğunlaşan Chicago Board Options Exchange Volatilite Endeksini (VIX) ölçer  .
  7. Güvenli Liman Talebi: Hisse senetleri ile hazine tahvillerinin getirileri arasındaki fark.

2022: Korku ve Açgözlülük Endeksi Nasıl Belirlenir?

Korku ve Açgözlülük Endeksi, borsa davranışının bazı yönlerini ölçen yedi farklı göstergenin bir derlemesidir. Bunlar; hisse senedi fiyat momentumu, hisse senedi fiyat gücü, hisse senedi fiyat genişliği, satım ve alım opsiyonları, önemsiz tahvil talebi, piyasa oynaklığı ve güvenli liman talebidir. Endeks, bireysel göstergelerin normalde ne kadar farklı olduklarına kıyasla ortalamalarından ne kadar saptığını izler. Endeks, her bir göstergeye 0’dan 100’e kadar bir puanın hesaplanmasında eşit ağırlık verir, 100 maksimum açgözlülüğü temsil eder ve 0 maksimum korkuyu gösterir.

korku ve açgözlülük endeksi nasıl belirlenir? 2022

Korku ve Açgözlülük Endeksinin bileşenleri şunları içerir:

Hisse Fiyat Momentumu

Şirketlerin nasıl değerlendiğini ölçmek için S&P 500’ü 125 günlük hareketli ortalamaya karşı izler.

Hisse Senedi Fiyat Gücü

52-haftanın en yüksek ve en düşük seviyelerine ulaşan hisse senetlerinin sayısını izleyerek, bunların aşırı mı yoksa düşük değerli mi olduğunu gösterir.

Hisse Fiyat Genişliği

Düşenlere karşı yükselen hisse senedi hacmini takip eder, bu da yükseliş veya düşüş eğilimini gösterebilir.

Koy ve Çağır Seçenekleri

Alım opsiyonu alım satımları (hisse satın alma opsiyonu) ile satım opsiyonu alım satımlarının (hisse satma opsiyonu) oranını yükseliş veya ayı göstergesi olarak izler.

Önemsiz Tahvil Talebi

Yatırımcı dereceli tahvillerin getirileri ile yüksek getirili tahvillerin getirileri arasındaki farkı, yatırımcıların tahvillere olan güveninin bir göstergesi olarak izler.

Piyasa Oynaklığı

CBOE Volatilite Endeksini ( VIX ) 30 gün sonrasına ilişkin yatırımcı beklentilerinin bir göstergesi olarak izler . Yükselen beklentiler artan korkuyu gösterebilir.

Güvenli Liman Talebi

Yatırımcıların risk iştahının bir göstergesi olarak hisse senedi getirileri ile

2022: Kripto Paralarda Korku ve Açgözlülük Endeksini Kim Geliştirmiştir?

Kripto paralarda korku ve açgözlülük endeksinin geliştiricisi Alternative.me’dir.Alternative.me Bitcoin piyasasının mevcut hissiyatını analiz eden ve sayıları 0’dan 100’e kadar basit bir şekilde ölçen bir endeks geliştirmiştir. Sıfır, “Aşırı Korku”, 100 ise “Aşırı Açgözlülük” anlamına gelmektedir.

alternative.me kripto korku ve açgözlülük endeksi nedir? 2022
Alternative.me resmi sayfasına ilerlemek için görsele tıklayınız!

2022:Kripto Paralarda Korku ve Açgözlülük Endeksi Nasıl Kullanılır ?

Kripto para piyasasının, özellikle de Bitcoin’in bu kadar çok ilgi görmesiyle Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi oluşturulması kaçınılmaz hale gelmişti. Alternative.me web sitesinde Kripto paralarda korku ve açgözlülük endeksini ölçmek için, sekiz saatte bir görüntülenen ve güncellenen, 0 ila 100 (Aşırı Korkudan Aşırı Açgözlülüğe) puanını hesaplamak için dört veri seti kullanıyor.

Bu veri setleri:

  • Ses
  • Açık faiz
  • Reddit ve Twitter’dan sosyal medya duyarlılığı
  • Google ve Bing’den veri arama

Mevcut hacim, piyasadaki mevcut açgözlülük veya korku seviyesini göstermek için geçmiş verilere göre ölçülür. Açık ilgi aynı zamanda geçmiş verilerle karşılaştırılır ve yüksek açık ilgi piyasada daha fazla açgözlülük olduğunu gösterir. Reddit ve Twitter kullanıcıları tarafından ifade edildiği gibi sosyal medya duyarlılığı, duyarlılıktaki değişiklikleri ortaya çıkarabilir. Son olarak, kripto para birimi terimleri için arama hacmi ve eğilimler de değişen duyguyu gösterebilir.

Borsada olduğu gibi, kripto piyasası volatilitesi korku ve açgözlülükten etkilenir, belki de daha çok, çünkü piyasayı değerlendirmek için altta yatan bir temel yoktur. Tüm yatırımcıların tepki vermesi gereken, öncelikle duygular tarafından yönlendirilen ve Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksini kullanışlı bir araç haline getiren piyasa duyarlılığıdır. Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksinin yaratıcısı olarak Alernative.me bunu şöyle açıklıyor: “Korku ve Açgözlülük Endeksimiz ile sizi kendi duygusal aşırı tepkilerinizden kurtarmaya çalışıyoruz.”

 Kripto Paralarda Korku ve Açgözlülüğü Etkileyen Faktörler Nelerdir? 2022

Alternative.me, aşağıdaki faktörleri ölçerek ve onlara farklı ağırlıklar atayarak Bitcoin’in Korku ve Açgözlülük Endeksini hesaplar.

Volatilite: %25 Bitcoin’in mevcut oynaklığı, son 30 ve 90 gündeki önceki seviyelerine göre ölçülür. Son derece değişken ve endişeli bir piyasa, yatırımcılar arasında korkuya neden olabilir.

Pazar Hacmi: %25 Hacim ve piyasa momentumunda son 30 ve 90 günün ortalamasına kıyasla güçlü bir artış, yükseliş piyasasının göstergesi olabilir.

Sosyal Medya: Twitter’dan %15 Beğeni, gönderi ve hashtag’ler yatırımcı duyarlılığını analiz etmek için kullanılır. Bu parametrelerde kısa bir süre içinde gözle görülür artış, genellikle açgözlü bir pazar anlamına gelir.

Anket bulguları:  %15 Piyasa yönü ve kamu duyarlılığı haftalık anketler kullanılarak ölçülmektedir.

Bitcoin Hakimiyeti: %10 Bitcoin’in kripto piyasa değerindeki payının yüzdesi, yatırımcı duyarlılığının bir göstergesi olarak alınır.

Google Trendler: %10 Google arama trendleri, arama hacimleri ve Bitcoin ile ilgili terimler için öneriler de insanların ne düşündüklerinin bir göstergesi olarak hizmet eder.

bitcoin korku ve açgözlülük endeksi nedir? 2022

Kripto Paralarda Korku ve Açgözlülük Endeksinin Artıları ve Eksileri Nelerdir? 2022

Korku ve Açgözlülük Endeksi’nin savunucuları ve karşı çıkanları var. Piyasa zamanlamasını teşvik ettiğini iddia eden yatırım topluluğunun bazı kesimleri tarafından bazı şüphelerle karşılanmakta. Diğer bir grup tarafından ise, piyasa duyarlılığını değerlendirmek için temel bilgiler ve diğer analiz araçlarıyla birleştirildiğinde korku ve açgözlülük endeksini yararlı bir araç olarak görüyor.

Artıları

  • Diğer analiz biçimleriyle birleştirildiğinde, doruktaki açgözlülük veya korkuyu belirleyebilmek, piyasaya veya bir pozisyona girmek veya çıkmak için en uygun zamanı seçmeye çalışan yatırımcılar için faydalı olabilir.
  • Korku ve Açgözlülük Endeksi gibi duyarlılık göstergeleri, diğer temel veya teknik analizleri doğrulamak için kullanılabilir ve bunun tersi de geçerlidir.
  • Korku ve açgözlülük hissi göstergeleri, yatırımcıları kararlarını etkileyebilecek kendi duyguları ve önyargıları konusunda uyarabilir. Örneğin, aşırı bir korku belirtisi, mantık aksini söylediğinde yatırımcıların sürü zihniyetinden kaçınmasına yardımcı olabilir.
  • CNNMoney Korku ve Açgözlülük Endeksi, yedi göstergenin toplu, eşit ağırlıklı okumalarına dayanır ve bu da onu tek bir göstergenin aşırı kilolu etkisine daha az duyarlı hale getirir.

Eksileri

  • Yalnızca piyasa duyarlılığına güvenmek asla tavsiye edilmez. Korku ve Açgözlülük Endeksi’nden yapılan okumalar yalnızca diğer faktörler bağlamında değerlendirilmelidir.
  • Önemli bir piyasa düzeltmesine veya yaklaşan ayı piyasasına ilişkin herhangi bir işaret, duyarlılık göstergelerinde kendilerini göstermiyor; bunun yerine, tipik olarak ekonomik eğilimler ve faaliyetler aracılığıyla ortaya çıkarlar.
  • Piyasa duyarlılığı, pandemi veya terör saldırısı gibi bir kara kuğu olayını veya piyasaları hareket ettirebilecek diğer makro ekonomik olayları öngöremez. Bu tür piyasa hareket eden olaylara karşı tek savunma, uygun şekilde çeşitlendirilmiş bir yatırım stratejisidir.

Kripto Para Güncel Korku ve Açgözlülük Endeksi Durumu Nedir?

kripto para güncel korku ve açgözlülük endeksi durumu? 2022
100 maksimum açgözlülüğü temsil eder, 0 ise maksimum korkuyu gösterir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız;

En Güvenilir Kripto Para Borsaları Hangileri? 2022
2022 Yılına Damga Vuracak Geleceğin İnterneti Web 3.0 !
iNFT Nedir? NFT ile Farkları Nelerdir? 2022 Yılında Metaverse’deki Geleceği!
Kripto Para ve Doğru Bilinen Yanlışlar!

Written by İlker Yeter

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

Binance Para Yatırma ve Çekme Rehberi! Binanceye Para Yatırma 2022

Binance Para Yatırma ve Çekme Rehberi! Binanceye Para Yatırma 2022

Kripto Para Dolandırıcılığı

Kripto Para Dolandırıcılığında Çalınan Paralar Dudak Uçuklatıcı Cinsten! Haftanın En Dikkat Çeken Olayları!