in , , , ,

2022 Yılına Damga Vuracak Geleceğin İnterneti Web 3.0 !

İnternet’in yeni çağı olan Web 3.0 hakkında tüm merak edilenler bu yazımızda…

1980’de Web 1.0 ile ortaya çıkan internet 20 yılı aşkın süredir devam eden ve halen kullanmakta olduğumuz Web 2.0 ile günüzümüze kadar ulaşmış durumda. Şimdilerde ise geleceğin interneti olarak adlandırılan Web 3.0 kripto paralar ve Metaverse evreninde yaşanan büyük gelişmeler sonrasında adından sıkça söz ettiriyor. Peki “Nedir bu Web 3.0?”, Web 2.0 ile Web 3.0 arasındaki farklar nelerdir?, “Web 3.0 Metaverse’de yeri nedir?, “Hangi coinler Web 3.0 destekliyor?” gelin tüm bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim…

Web 3.0 Nedir, Ne İşe Yarar ? 2022

Web 3.0, özellikle altyapı açısından büyük dönüşümlerle, Web 2.0’a göre umut verici bir gelişme sunan yeni nesil internet olarak tanımlayabiliriz. Semantik web olarak da adlandırılan üçüncü nesil web, gelişmiş bir meta veri sisteminden yararlanır. Meta veri sistemi, insanlar ve makineler için okunabilir hale getirmek için her türlü verinin yapılandırılmasına ve düzenlenmesine yardımcı olur. Web 3.0 ile ilgili en önemli avantaj, Web 2.0 ve Web 3.0 farklılıklarının pratikte en iyi vurgulanmasıdır. Merkezi aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve bilginin evrenselliğini sunar.

Web 3.0, ademi merkeziyetçilik, açıklık ve daha fazla kullanıcı faydası gibi temel kavramlar üzerine inşa edilmiştir.

web 3.0 nedir? 2022

Web 3.0 Özellikleri Nelerdir? 2022

  • Semantik Web, kelimelerin anlamlarını anlayabilir, böylece içerik hem makineler hem de insanlar tarafından kolayca bulunabilir, paylaşılabilir ve analiz edilebilir.
  • Alakalı sonuçları hızlı bir şekilde sağlamak ve insanların eşleşmesi imkansız hızlarda içgörüler sağlamak için yapay zekayı kullanır
  • 3D grafiklerin ve görsellerin gücünden yararlanma yeteneğine sahiptir.
  • Şifreleme ve DLT’ler gibi gelişmiş yetkilendirme mekanizmaları aracılığıyla kullanıcı kimliğini ve verilerini korur
  • Yüksek düzeyde güvenlik ve gizlilik sunar

 

Web 3.0’ın henüz standartlaştırılmış bir tanımı bulunmamakla birlikte, birkaç tanımlayıcı özelliği de  vardır:

1.Merkeziyetçilik

Bu, Web 3.0’ın temel ilkesidir. Web 2.0’da bilgisayarlar, genellikle tek bir sunucuda sabit bir yerde depolanan bilgileri bulmak için benzersiz web adresleri biçiminde HTTP protokolünü kullanır. Web 3.0 ile, bilgi içeriğine dayalı olarak bulunacağından, aynı anda birden fazla yerde saklanabilir ve dolayısıyla merkezi olmayan hale getirilebilir. Bu, şu anda Facebook (şimdi Meta) ve Google gibi internet devleri tarafından tutulan devasa veritabanlarını bozacak ve kullanıcılara daha fazla kontrol vererek gereksiz zenginleşmelerini önleyecektir. Web 3.0 ile, cep telefonları, masaüstü bilgisayarlar, cihazlar, araçlar ve sensörler dahil olmak üzere farklı ve giderek daha güçlü bilgi işlem kaynakları tarafından oluşturulan veriler, kullanıcılar tarafından merkezi olmayan veri ağları aracılığıyla satılacak ve kullanıcıların mülkiyet kontrolünü elinde tutmasını sağlayacak.

2.Güvensiz ve İzinsiz

Merkezi olmayan ve açık kaynaklı yazılıma dayalı olmanın yanı sıra , Web 3.0 ayrıca “güvenilmez” (yani ağ, katılımcıların güvenilir bir aracı olmadan doğrudan etkileşim kurmasına izin verecek) ve “izinsiz” olacaktır. Sonuç olarak, Web 3.0 uygulamaları ya blok zincirlerde ya da merkezi olmayan eşler arası ağlarda ya da bunların bir kombinasyonunda çalışır. Bu tür merkezi olmayan uygulamalara ise Dapps denir .

3.Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Web 3.0’da bilgisayarlar, Semantik Web kavramlarına ve doğal dil işlemeye dayalı teknolojiler aracılığıyla insanlar gibi bilgileri anlayabilecek. Web 3.0 ayrıca , insanların öğrenme şeklini taklit etmek için veri ve algoritmaları kullanan ve doğruluğunu kademeli olarak artıran bir alt dalı olan makine öğrenimini de kullanacak . Bu yetenekler, bilgisayarların, mevcut çabaların çoğunu oluşturan yalnızca hedefli reklamcılığın aksine, ilaç geliştirme ve yeni materyaller gibi bir dizi alanda daha hızlı ve daha alakalı sonuçlar üretmesini sağlayacaktır.

4.Bağlantı ve Ubiquity

Web 3.0 ile, bilgi ve içerik daha bağlantılı ve her yerde bulunabilir durumda olacaktır. Birden fazla uygulama tarafından erişilebilir Nesnelerin interneti haline gelecektir.

En İyi Web 3.0 Coinleri Nelerdir? 2022

Web 3.0 coinlerine yatırım yapmak istiyorsanız şu kriptoları göz önünde bulundurun:

Web 3.0 Coinleri 2022: Helyum (HNT) 

Helyum, blok zincirine kaydedilecek radyo dalgaları aracılığıyla veri yayınlamak için küresel bir düşük enerjili kablosuz erişim noktaları ağı kullanan, IoT cihazları için merkezi olmayan bir blok zinciri destekli ağdır. Ağ, etkin noktaların yasal kablosuz kapsama alanı sağladığını doğrulamak için, kapsama kanıtı konsensüsü olarak bilinen yeni bir algoritma kullanır.

Web 3.0 Coinleri 2022: Flux (FLUX) 

Flux, geliştiricilerin web’in bu yeni yinelemesini oluşturmaları için zemin hazırlamayı amaçlamaktadır. Flux’un yardımıyla, kullanıcılar Web 3.0 uygulamaları ve merkezi olmayan projeler geliştirebilir ve ardından bunları çeşitli ağlar arasında dağıtabilir. Bu, yalnızca Flux kullanıcıları için yapılmış merkezi olmayan bir işletim sistemi olan FluxOS’un yardımıyla özellikle verimli hale gelir. Ayrıca SaaS’a çok benzeyen bir hizmet olarak blok zinciri (BaaS) sunar.

Web 3.0 Coinleri 2022: Filecoin (FIL)

Filecoin, Web 3.0 için dosya dolabı gibidir. Merkezi bulut depolamaya güvenli bir alternatif ve pasif bir para kazanma yolu olarak hizmet eden merkezi olmayan bir depolama ağıdır. Filecoin, ses dosyaları, videolar, hareketsiz görüntüler veya metinler gibi hemen hemen her tür veriyi depolamak için kullanılabilir. Ayrıca, özel şirket bilgileri ve kayıtları gibi daha hassas bilgileri depolamak için yeterince güvenli olduğunu iddia ediyor.

file coin web 3.0 2022

Web 3.0 Coinleri 2022: Polkadot (DOT)

Polkadot, küresel pazardaki en popüler kripto para birimlerinden biridir, ancak yatırımcılar bunun aslında bir Web 3.0 projesi olduğunu bilmeyebilir. Ağ, ölçeklenebilirlik arayışıyla bilinir ve Ethereum ile karşılaştırıldığında, düşük ücretler talep etme ve yüksek hızlar sunma söz konusu olduğunda daha üst sıralarda yer alır. En üst sıradaki konumu ve piyasa değerindeki kademeli yükselişi nedeniyle DOT, pazar lideri olarak durabilir ve merkezi olmayan internet sektörünün başına geçebilir.

Web 3.0 Coinleri 2022: Kusama (KSM)

Kusama’ya yatırım yapmak, Polkadot üzerinden dolambaçlı yoldan gitmek gibidir. Kusama, parachainlerin başarısı için kanıtlanmış kayıtları nedeniyle kurulmuştur. Geliştiriciler, projeleriyle ilgili çeşitli sorunları çözmek için bu kriptoyu kullanabilirler. Tıpkı DOT gibi, geliştiriciler de parachain müzayedeleri yoluyla Kusama ağında yer almak için rekabet etmektedir. Uzmanlar, ağ daha eski ve daha güçlü olduğu için Kusama’nın karlı bir kısa vadeli yatırım olduğunu düşünüyor.

Web 3.0 Coinleri Hangi Borsalardan Satın Alınır? 2022

Web 3.0 coinlerini satın alabileceğimiz bir çok borsa platformu bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları;

  • Binance
  • Coinbase Exchange
  • FTX
  • KuKoin
  • Gate.io
  • Kraken

Web 2.0 ile Web 3.0 Arasındaki Farklar Nelerdir? 2022

Yeni nesil internet olan Web 3.0’ın Web 2.0’a göre avantajları;

  • Anlamsal ağ

Web’in sonraki evrimi Semantik Web’i içerir. Semantik web, anahtar kelimeler veya sayılar yerine kelimelerin anlamlarını anlama yeteneğine dayalı olarak arama ve analiz yoluyla içerik oluşturmak, paylaşmak ve bağlantı kurmak için talep edilen web teknolojilerini geliştirir.

  • Yapay zeka

Web 3.0’da bu yeteneği doğal dil işleme ile birleştiren bilgisayarlar, daha hızlı ve daha alakalı sonuçlar sağlamak için bilgileri insanlar gibi ayırt eder. Kullanıcıların gereksinimlerini karşılamak için daha akıllı hale gelirler.

  • 3D Grafikler

Üç boyutlu tasarım, Web 3.0’daki web sitelerinde ve hizmetlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Müze rehberleri, bilgisayar oyunları, e-ticaret, jeo-uzamsal bağlamlar vb. hepsi 3D grafik kullanan örneklerdir.

  • Bağlantı

Web 3.0 ile, anlamsal meta veriler sayesinde bilgiler daha bağlantılı hale gelir. Sonuç olarak, kullanıcı deneyimi, mevcut tüm bilgilerden yararlanan başka bir bağlantı düzeyine dönüşür.

  • Her Yerde Kullanım

İçeriğe birden fazla uygulama tarafından erişilebilir, her cihaz web’e bağlıdır, hizmetler her yerde kullanılabilir.

Web 3.0 ile 2.0 farkları nelerdir? 2022

İlginizi çekebilecek Diğer Yazılarımız;

iNFT Nedir? NFT ile Farkları Nelerdir? 2022 Yılında Metaverse’deki Geleceği!
2022 Yılına Damga Vuracak Metaverse Coin Projelerini Açıklıyoruz!

Refik Anadol’dan Dev NFT Satışı!

 

Written by İlker Yeter

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bitcoin ve Kripto Para Madenciliği İçin En İyi Laptop’lar!

Binance Para Yatırma ve Çekme Rehberi! Binanceye Para Yatırma 2022

Binance Para Yatırma ve Çekme Rehberi! Binanceye Para Yatırma 2022