in , , ,

Bitcoin’e ETF Onayı Geldi!

İşte Detaylar…

Bitcoin’e ETF Onayı Geldi!

Türkçe karşılığı BYF (Borsa Yatırım Fonu) olarak geçen ETF (Exchange-Traded Fund), varlıkların, belirli endekslerin baz alınarak yatırım aracına dönüştürülmesidir. ETF, halka açık bir şekilde gerçekleşir ve riski minimize etmek amacıyla kullanılır. Kripto varlıkların son dönemde popülaritesinin artmasıyla birlikte de Bitcoin ETF miktarı artmıştır.

ETF nedir? ETF, temel olarak bir endekse, emtiaya veya tahvile endeksli olan ve yatırımcılara direkt olarak bu yatırım ürünlerine ulaşma imkanı sunan fonlardır. Bitcoin ETF’leri ise Bitcoin’e endeksli olup yatırımcıların Bitcoin satın almadan yatırım yapmalarına olanak sağlıyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Twitter hesabında 14 Ekim’de Bitcoin vadeli kontratları içeren ETF’lerin onaylanmaları hakkında bir tweet paylaştı: “Bitcoin vadeli kontratları içeren bir borsa yatırım fonuna yatırım yapmadan önce potansiyel risk ve faydaları dikkatlice tarttığınızdan emin olun.” Bu mesaj üzerine Bitcoin, yatırımcılar, konu hakkında bilgi sahibi olan kaynakların beklentileri ve açıklamaları ardından uzun bir zaman sonra, nisan ayından bu yana ilk defa 60 bin doların üzerine çıktı.

Varlık yöneticisi ProShares’in SEC’e sunduğun açıklamada ETF’nin bu hafta içinde işlem görmeye başlayacağını açıklaması ise piyasalardaki beklentileri artırdı. SEC tarafından henüz resmi bir açıklama gelmese de kurumun internet sitesinde “ProShares Bitcoin Strategy ETF, NYSE Arca’da listelenmiştir,” ifadesinin yer alması beklentileri yüksek tutuyor.

Bitcoin ETF’leri için ilk başvuru, 2013 yılında Facebook’a açtıkları dava ile tanınan ikiz kardeşler Cameron ve Tyler Winklevoss tarafından yapılmıştı. Fakat SEC, bugüne kadar Bitcoin’in oynaklığını ve dolandırıcılık ihtimallerini öne sürerek onaylamaya yanaşmamıştı.

Bu gelişmeler ışığında, ETF’lerin kurumsal yatırımcıların kripto piyasasına yönelik ilgisini artırması ve kripto paraların ana akım bir yatırım aracı haline gelmesi açısından da önemli bir rol oynayacağı düşünülüyor.

Bitcoin ETF’i ne sağlar?

Kripto paralar birçok yatırımcı tarafından riskli varlık olarak tanımlanmaktadır. Yerel ve global kripto para borsaları ile ilgili sık sık problemler yaşanması bu durumu tetiklese de, yatırımcılar kendilerini koruma altına almak istemektedirler. Bu noktada, Bitcoin ETF satın alan bir yatırımcı cüzdanının özel anahtarının kendisine ait olup olmamasıyla ilgilenmez. Çünkü aslında satın aldığı varlık, bir çeşit hisse senedi görevi yapar.

ETF’lerin Dezavantajları

Kripto paralardaki “gas fee” kavramına benzetebileceğimiz ücretlerin alınması, ETF satın alacaklar için, yüksek miktarlarda alındığında, beraberinde oldukça yüksek bir maliyet getiriyor.

Bitcoin’in sert iniş ve çıkışları açısından kısa açıklamak gerekirse, soğuk cüzdanında ya da borsada Bitcoin tutan bir yatırımcıya kıyasla Bitcoin ETF’si satın alan yatırımcı daha az kazanmış olur.

Yatırımcının satın aldığı ETF, bir kripto para birimi değildir. Dolayısıyla, Bitcoin cinsinden diğer kripto paralar ile takas yapılamaması da bir dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.

Written by Larissa Uyar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

Coinbase NFT Platformunu duyurdu!

Bitcoin 66.000 Doları Geçerek Tarihi Rekorunu Kırdı!