in ,

2022’de DEX Trendleri: Daha Büyük Pazar Payı, Yeni Ürünler, Tanıdık Zorluklar

Daha Büyük Pazar Payı, Yeni Ürünler, Tanıdık Zorluklar

  • “Yönetmelik, küresel olarak DEX için akılda kalmaya devam edecek.”
  • “Merkezi olmayan türevlerdeki hacmin bir noktada merkezi olmayan spot borsaları aşması mümkündür.”
  • DEX’ler giderek ikinci katman çözümlere geçiyor.
  • “Finansal piyasaları dijitalleştirme kavramı ve kullanıcı merkezli çizgilerle nasıl yeniden tasavvur edilebileceği, insanların hala öğrendiği bir şey.”

Merkezi olmayan kriptonun gerçekte ne kadar olduğu konusunda tartışmalar devam ediyor. Bitcoin (BTC) gibi kripto varlıklar belirgin bir merkez olmadan çalışıyor. Kripto aslında bu soruna merkezi olmayan borsalar (DEX) şeklinde bir çözüm sağladı. Bunlar, ticareti yapılabilecek varlık havuzları oluşturmak için etkili protokollerdir ve önceki yıllarda nispeten marjinal kalırken, 2021 bunların önem kazandığını gördü.

Yabancı bir haber sitesine konuşan sektör rakamlarına göre , DEX , rekabet eden blok zincirlerinin büyümesi ve daha hızlı ikinci katman ölçeklendirme çözümlerinin desteğiyle 2022’de büyümeye devam edecek. Ve merkezileştirilmiş muadilleri baskın durumda kalsalar bile, genişlemelerini körükleyen kendi kendine saklama talebinin artmasıyla daha fazla pazar payı kazanmaya devam  edecekler.

2022'de DEX Trendleri: Daha Büyük Pazar Payı, Yeni Ürünler, Tanıdık Zorluklar

 

Milyarlardan Trilyonlara

Bir DeFi protokolü olan Swarm Markets’ın Kurucu Ortağı Timo Lehes, “DEX’lerdeki ticaret hacmi, 2020’deki DeFi yazından bu yana yükselişte” dedi .

DEX’lerdeki ticaret hacminin 2021’de kabaca 1,1 trilyon USD’ye ulaştığını belirtiyor. Örneğin, Uniswap (v3) şu anda 24 saatlik yaklaşık 2,6 milyar USD’lik hacim yayınlarken, Pancakeswap CoinGecko verilerine göre yaklaşık 800 milyon USD kaydediyor.

Ve Lehes için, bu tür hacimler “insanlar DeFi inovasyonunun avantajlarından yararlandıkça ve getiri aradıkça artacaktır.”

Solana (SOL) tabanlı DEX Serum’a sözde bir katkıda bulunan JHL ile, DEX’lerin merkezi borsalardan pazar payı almaya devam etmesini beklediği için, devam eden büyümeyi tahmin etmede yalnız değil.

 “Önemli itici güçlerden biri, hızlı ve ucuz blok zincirlerinde daha fazla DeFi protokolünün piyasaya sürülmesidir” dedi

“2022’de merkezi olmayan türevlerden güçlü bir hacim artışı görüyoruz ve merkezi olmayan türevlerdeki hacmin, tıpkı merkezi borsalarda gördüğümüz gibi, bir noktada merkezi olmayan spot borsaları aşabileceğini düşünüyoruz.”

JHL, PsyOptions ve Zeta Markets dahil olmak üzere Solana’da birkaç yeni DEX ve merkezi olmayan ticaret protokollerinin lansmanına işaret ediyor .

“Zeta Markets, opsiyonlar ve vadeli işlemler için teminatsız bir türev platformu inşa ediyor. Bu protokoller, sağlam bir vadeli işlemler ve opsiyon ekosisteminin gelişmesi için temel yapı taşlarını sağlıyor” diye ekledi.

SKALE Labs CEO’su Jack O’Holleran da DEX konusunda iyimser ve “Yakında DEX merkezi borsalardan pazar payını devraldığını görmeye başlayacağız” öngörüsünde bulundu. Gözlemciler ve sektör katılımcıları için bunun nedeni, merkezi alternatiflere göre egemenlik, seçim ve maliyet etkinliği gibi bir dizi avantaj sunmalarıdır.

“DeFi altyapısı, yatırımcılara ve tüccarlara, kendi kendine saklama gibi özellikler sayesinde varlıkları üzerinde her zaman tam kontrol sağlıyor. Varlıkları dijitalleştirmek, küresel finans piyasalarında daha fazla genişlik yaratarak ve daha fazla akışkanlık ve isteğe bağlılığa izin vererek her şeyi teminat altına alma fırsatları yaratır,” dedi Timo Lehes.

DEX’lerin giderek daha fazla Polygon gibi ikinci katman çözümlere geçtiğini ve düzenli yatırımcılar için ticaret yapmayı daha ucuz hale getirdiğini ve bu da DeFi genelinde işlem hacminin ölçeklenmesine yardımcı olacak bir şey olduğunu ekliyor.

Kullanıcı Dostu Yeni Ürünler

DEX’lerin bu yıl artan ilgiye tanık olmasının beklendiği göz önüne alındığında, diğer bir eğilim, artan talebe etkin bir şekilde cevap verebilmeleri için kullanılabilirliklerini geliştirmeye çalıştıklarını görecek.

“DEX’ler şu anda günlük kullanıcılar için çok karmaşık ve pahalı. Jack O’Holleran, saklama cüzdanlarının, fiat-on rampalarının ve sıfır gaz işlemlerinin yükselişi, önümüzdeki 5 yıl içinde merkezi olmayan finansın gücünü milyarlarca insana getirecek” dedi.

Bununla birlikte, Timo Lehes için DEX’ler ve diğer DeFi platformları kendilerini kullanıcı dostu hale getirmek için zaten uzun bir yol kat etti, bu nedenle 2022 devrimden çok kullanıcı deneyimi alanında konsolidasyonla ilgili olacak. Bununla birlikte, daha sıradan kullanıcıları altı çizilen ilke ve hizmetlere alıştırmak için eğitimde bir artış gerekecektir.

“Çoğu DeFi platformunda [kullanıcı arayüzlerinde] gezinmek kolay ancak finansal piyasaları dijitalleştirme kavramı ve bunların kullanıcı merkezli çizgilerle nasıl yeniden tasarlanabileceği, insanların hala öğrendiği bir şey. Sosyal medya ve bağımsız gruplar, bilgi açığını kapatmaya yardımcı olmak için harika bir iş çıkarıyor, böylece daha fazla insan DeFi kullanırken rahat hissediyor” dedi

Daha geniş bir aşinalığın artmasının bir yolu, DEX’ler ve menkul kıymetler gibi daha geleneksel ürünleri zincir üzerinde hareket ettiren diğer merkezi olmayan platformlardır.

“Geleneksel finans ve DeFi, ‘Fi’ ile sorunsuz bir şekilde bütünleşecek. İnsanlar blok zincirinde olduklarının farkında bile olmadan finansal ürün ve hizmetlere eriştiğinde, geleneksel finansı DeFi ekosistemiyle entegre etme hedefimize ulaşacağımızı biliyoruz” dedi.

Serum’un JHL’si ayrıca, DEX FTX Pay gibi ürünler de dahil olmak üzere, gelecek yıl daha sorunsuz fiat katılımını sunmasını bekliyor. “Bu kripto cüzdanlarda kredi kartlarını veya banka kartlarını etkinleştirerek daha fazla kişi genel DeFi ekosistemine katılabilir” dedi.

Zorluklar: Düzenleme Ve Siber Güvenlik

Ayrıca, DEX bu yıl daha fazla göreceği bir diğer şeyin düzenleme olduğuna dair çok az şüphe var. Ancak katılımcıların çoğu, düzenleyicilerin dengeli bir yaklaşım izleyeceği ve platformların kendilerini herhangi bir yeni rejime iyi bir şekilde adapte edeceği konusunda iyimser.

SKALE Labs’den Jack O’Holleran, DEX’i kapsayan düzenlemenin tam olarak nasıl görüneceğini gerçekten bilmediğimizi öne sürerken, Timo Lehes, düzenleyicilerin nasıl dengeli bir yaklaşım benimseyebileceğinin bir örneği olarak Almanya örneğini veriyor.

“Almanya, DeFi’yi nasıl düzenleyebileceğinize dair mükemmel bir örnek” dedi. “İleriye dönük düzenleyici, 2020’de Alman Bankacılık Yasası’nda yapılan değişiklikle kripto varlıkları mevcut menkul kıymetler yasalarına uygun hale getirdi.”

Lehes ayrıca Almanya’da otomatikleştirilmiş piyasa yapıcı likiditesine sahip bir DeFi protokolü örneği olarak , Swarm Markets’in BaFin’in düzenlemelerini merkezi olmayan bir finansal modele uyguladığını ve DeFi’nin yenilikçiliğini tanıdık yasalarla birleştirdiğini açıklıyor.

“Düzenleme düzgün yapılırsa, DeFi sektörünü hem mevcut varlıklar hem de ticaret yapılacak katılımcılar açısından genişletebilir. Sektör ancak KYC, [kara para aklamayla mücadele] ve yatırımcı korumaları ile ilgili sorunları düzgün bir şekilde ele alırsak büyümeye ve olgunlaşmaya devam edebilir” dedi.

Bununla birlikte, DEX’ler için bir trend olarak kalabilecek bir diğer konu, siber güvenlik ve hack’lerdir. Örneğin, merkezi olmayan ticaret platformu Poly Network , ağustos ayında 600 milyon ABD doları tutarında rezil bir saldırıya maruz kalırken, DeFi sektörü geçen yıl içinde anlatılamayacak kadar çok saldırı gördü .

DEX’lerin boyutu ve kaynakları büyüdükçe, kullanıcılar kararlılıklarının ve güvenliklerinin kademeli olarak arttığını görebilir, ancak bu yıl yine de yeni istismarlara tanık olabiliriz. Ancak bu, birden fazla saldırının gösterdiği gibi merkezi borsaların güvenli olduğu anlamına gelmez.

KriptoHaber: Diğer Haberlerimizi Okumak İçin:

El Salvador, Mart Ayında Bitcoin Tahvil İhracının Gözünü Açtı

Zynga Bu Yıl İlk NFT Oyununu Piyasaya Sürecek!

Google Cloud, Kripto Madenciliği Güvenlik Özellikleri Oluşturdu!

 

Written by Arthur Kalk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

AvaSharks Projesi Nedir? NFT'leri Nasıl Alınır?

NFT Alanında Dev Proje! AvaSharks Projesi Nedir? NFT’leri Nasıl Alınır?

Güney Kore Devlet Varlık Fonu 'Dolaylı Olarak' Coinbase Hisselerini Satın Aldı

Güney Kore Devlet Varlık Fonu ‘Dolaylı Olarak’ Coinbase Hisselerini Satın Aldı